Читај ми!

Буџет не зависи од продаје "Телекома"

Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио да Влада може да обезбеди новац за финансирање буџетског дефицита и без продаје "Телекома Србије".

Влада Србије може да обезбеди новац за финансирање дефицита републичког буџета и без продаје "Телекома Србије", а да при том државу не доведе у дужничку кризу, оценио је председник Фискалног савета Павле Петровић.

"У случају да 'Телеком' не буде продат, влада може позајмицама да финансира овогодишњи дефицит од 120 милијарди динара и да јавни дуг не премаши границу од 45 одсто учешћа у бруто домаћем производу, која је утврђена фискалним правилима", рекао је Петровић агенцији Бета.

Петровић је додао да би продајом "Телекома" било смањено задуживање државе за потребе финансирања буџетског дефицита, а тиме и учешће јавног дуга у БДП-у.

"Сигурно је да би Влада била комотнија ако би 'Телеком' био продат, али ако се буде придржавала фискалних правила којима је овогодишњи дефицит ограничен на 4,1 одсто БДП-а, не постоји опасност од превеликог раста јавног дуга услед нових задужења да би се покрио тај мунус у државној каси", оценио је Петровић.

Влада Србије је до 3. маја продужила рок "Телекому Аустрија" да побољша понуду за 51 одсто капитала "Телеком Србија", јер је та компанија понудила 950 милиона евра, иако је тендером била утврђена минимална цена од 1,4 милијарде евра.

Павле Петровић је рекао да би, ако би био постигнут договор о продаји "Телекома", тај буџетски приход требало да највећим делом буде искоришћен за јавне инвестиције, а додатно за отплату најскупљих кредита.

"Ако нешто продате, најбоље је да тај новац искористите да направите нешто друго што ће доносити нове приходе", рекао је Петровић и додао да би било оптимално кад би у Србији учешће издатака за јавне инвестиције у БДП-у износило четири до пет процената.

Најбољи сценарио за привредни раст

Најбољи сценарио за привредни раст, према његовој оцени, јесте да се истовремено смањује буџетски дефицит и повећавају издаци за јавне инвестиције.

"Лошији сценарио јесте да већи приходи буџета буду искоришћени за раст расхода, односно за јавну потрошњу, на рачун смањења издатака за јавне инвестиције", упозорио је Петровић.

Плате буџетских корисника и пензија, како је рекао, у овој и наредним годинама треба да прате раст инфлације, а да додатно буду повећане за половину раста БДП-а, што је и законом утврђено.

"Фискална правила о буџетском дефициту и јавном дугу биће нарушена ако се плате и пензије буду повећавале више него што је предвиђено, или субвенције предузећима, како би се стимулисала привреда, што би била кракторочна добит", истакао је Петровић.

Павле Петровић је оценио да би нови аранжман Србије и Међународног монетарног фонда био кочница за раст буџетског дефицита и јавног дуга, а додатно би повећао кредибилитет земље.

"Ако би се Влада придржавала фискалних правила, то би била јасна порука да намерава да очува макроекономску стабилност у земљи, али страни инвеститори воле да виде да иза тога стоји печат ММФ-а, што обезбеђује јефтиније задуживање државе и привреде", рекао је Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара