Читај ми!

Борба против инфлације

Држање инфлације под контролом задатак су и Владе и НБС-а, сматра саветник премијера Јуриј Бајец. Циљана инфлација на крају године, према мишљењу Бајеца, ипак, тешко остварива.

Економски саветник премијера Србије Јуриј Бајец изјавио је да Влада мора заједнички са Народном банком Србије да ради на држању инфлације под контролом и оценио да је циљана инфлација од 4,5 плус минус 1,5 одсто на крају године "тешко остварива".

"Држава мора да ради на овом питању заједно са НБС-ом, без обзира што у опису рада централне банке стоји да она мора да се бави пре свега стабилношћу цена, али, једноставно, она својом монетарном политиком није у стању да сама тај циљ обезбеди", рекао је Бајец за Танјуг.

Бајец је указао да држава не може обезбедити стабилност тиме што вештачки не повећава цене неких производа и услуга које држи под контролом, већ мора да предузме системске мере.

"Држава мора да примени много шири спектар мера везано и за увоз, и за неку активнију политику када је реч о пољопривреди и производњи хране и стварању услова да, пре свега, на тржишту прехрамбених производа, дође до заустављања раста цена", прецизирао је он.

Бајец је напоменуо да је инфлација већ у прва три месеца ове године била "веома висока" и достигла 5,5 одсто, што је за њега представљало изненађење, јер у марту није дошло до повећања цена које регулише држава.

Бајец је навео да ће се повећање цене струје исказати у априлској инфлацији, а доћи ће до још неких нужних повећања цена које регулише држава.

Смањење инфлације уз добру пољопривредну сезону

Према проценама, подсећа Бајец, у другој половини године раст цена биће значајно умањен, али циљ који има НБС, да инфлација буде у распону од три до шест одсто на крају 2011, веома је тешко остварив.

НБС очекује да ће, уколико не дође до непредвиђених шокова, инфлација почети да се враћа ка инфлационом циљу од трећег квартала 2011, да ће се вратити у границе дозвољеног одступања од циља у првој половини 2012, и да ће се приближити средњој вредности циља до краја те године, а циљ за крај те године је четири одсто, навео је у гувернер НБС-а Дејан Шошкић овонедељном писму премијеру Мирку Цветковићу.

Брзина враћања инфлације ка циљаној зависиће у великој мери од успешности пољопривредне сезоне 2011-2012. Уколико нова пољопривредна сезона буде уобичајена, значајно смањење инфлације очекује се већ од средине 2011. године, наведено је из НБС-а.

Процес смањења инфлације, међутим, могао би бити одложен и успорен, у случају лошије пољопривредне сезоне од прошлогодишње.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара