Читај ми!

"Златиборац" на руском тржишту

Дозволу за извоз на руско тржиште добио је и "Златиборац" из златиборског села Мачката. Најновија дозвола за извоз у Русију, је остварење стратешког циља, јер представља тржиште са готово неограниченим могућностима у смислу пласмана и асортимана.

Шест млекара и шест кланица у земљи добило је дозволу за извоз меса, млека и месних и млечних прерађевина на територију Русије, Белорусије и Казахстана.

Уз сертификат Министарства за пољопривреду и спољну трговину Русије, из златиборског села Мачката, престонице српске пршуте, одмах по избору дистрибутера, пут руског тржишта кренуће сухомеснати производи. Дозволи за извоз, која обезбеђује нове развојне шансе, претходила је примена врло строгих ГОСТ-Р стандарда квалитета у преради меса.

Уз усвојене ХЦЦП и ГОСТ-Р стандарде, као и ХАЛАЛ који је у завршној фази, а неопходан је за извоз на тржишта са претежно исламским становништвом, "Златиборац" ће обезбедити све услове за своју светску промоцију. Најновија дозвола за извоз у Русију, је остварење стратешког циља, јер претставља тржиште са готово неограниченим могућностима у смислу пласмана и асортимана.

Душан Кнежевић, генерални директор "Златиборца" каже да поред интереса компаније у перспективи види и један шири интерес, првенствено компанија које се наслањају на једну базичну делатност наше производње.

Кнежевић види интерес и за једним новим запошљавањем, које ће сигурно уследити.

Без ограничења производње

Ограничења у овим амбициозним плановима нема, за сада, јер "Златиборац" има обезбеђено за прераду 14-20 тона меса дневно, али ће повећање производње захтевати и више сировина, и то неће бити само проблем овдашњих кланичара. А сточни фонд далеко је од оног којим смо се некада дичили.

Tрадицију чувених златиборских одгајивача стоке, у Кривој Реци покушава да оживи 25 чланова првог овдашњег удружења сточара. Сада за тржиште припремају око 500 грла, а уз додатну помоћ државе, њихова би стада могла бити далеко бројнија.

Уступање сточарима бар дела од 20.000 хектара, колико је у државној својини само у чајетинској општини, био ти тек једа од добрих корака у том правцу.

Ратко Ристовић, председник Удружења "Златиборски сименталац" из Криве Реке, каже да уколико се нешто нешто не поправи, месари неће имати где да купе краву или бика или нешто да закољу.

"Субвенције су добре, мислим да би могле да иду још мало горе, пошто је скочила цена репроматеријала", истиче Ристовић.

Прве извозне дозволе за прерађиваче и помоћ државе у остваривању контаката са руским добављачима и купцима, уз већ повећане субвенције сточарима, пољопривредници одавно очекују.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара