Рекордна производња струје

Производња струје у првом тромесечју 2011. године је највећа у историји ЕПС-a, поручују из те компаније.

Директор Дирекције за производњу у ЕПС-у Бошко Буха изјавио је да је производња струје у Електропривреди Србије у првом тромесечју 2011. била највећа у историји ЕПС-a, пошто је остварено 10,5 милијарди киловатсати електричне енергије.

"То је око 4,8 одсто више него у истом периоду прошле године," рекао је Буха Танјугу и навео да су термоелектране произвеле 7,2 милијарди, а хидроелектране 3,3 киловатчасова струје.

По Бухи, овакав резултат је уследио због изузетно доброг рада термоелектрана, што је последица свих ревитализација које су урађене на термопостројењима од 2001. године.

Захваљујући ревитализацијама у ЕПС од 2001. новостворена вредност износила је 1,3 милијарде евра, а у ревитализације уложено упола мање средстава, рекао је Буха.

Поузданост и техничка ефикасност блокова у првом кварталу 2011. такође је најбоља у историји ЕПС, напоменуо је Буха и подсетио да су у ТЕ "Никола Тесла" и Костолцу урађене велике ревитализације.

Добру производњу струје за три месеца 2011. пратила је велика производња угља од 10,5 милиона тона у Колубари и Костолцу, што је један одсто више од плана, док је производња откривке била 27 милиона тона или девет одсто више од плана, навео је Буха.

ЕПС је у овој години извезао око 440 милиона киловатчасова струје. Према Бухи, до краја маја је планиран извоз 580 милиона киловатчасова у вредности од 32 милиона евра, што је веома значајно за предстојеће ремонте постројења.

"Ове године смо већи извозници него увозници струје", указао је директор Буха и додао да су пројекти ревитализације постројења омогућили Србији да не увози веће количине струје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара