Читај ми!

Казне за лош квалитет хране

За непоштовање "хасап" стандарда, за произвођаче и продавце хране од 11. јуна казне до три милиона динара. У тежим случајевима, могућа је и забрана обављања делатности.

Прехрамбена индустрија и сви они који се баве прерадом, паковањем, складиштењем, транспортом и дистрибуцијом хране, као и трговине и угоститељски објекти, од 11. јуна морају прилагодити своју делатност "хасап" (HACCAP) стандардима.

HACCAP је енглеска скраћеница која значи - анализа опасности и критичне контролне тачке.

Компанија "Делта Макси", пет година пре законске обавезе, почела је да примењује "хасап" стандарде.

"То је сигурно улагање у будућност, у односе с потрошачима на дуги рок. Имали смо доста трошкова који се тичу консултантских услуга, куповине неких расхладних витрина, обезбеђивање континуитета у хладном ланцу, испоруке робе које захтевају одређени режим чувања", рекао је генерални директор "Делта Макси Србија" Милош Ристић.

Закон о безбедности хране донет је још 2009. године, а увођење "хасап" система је само наставак подизања степена безбедности хране на виши ниво, кажу у ресорном министарству.

"Увођење "хасап" система од 11. јуна не би требало да доведе до поскупљења прехрамбених производа, јер сам рад по овом систему спречава да се на тржишту појављује небезбедна храна", рекао је Душан Пајкић из Министарства пољопривреде и трговине.

Примена "хасап" стандарда олакшава борбу са конкуренцијом, омогућава ефикаснији систем пословања, а извоз у Европску унију постаје једноставнији.

Више од половине великих и средњих предузећа у Србији до сада је увело "хасап" стандард, и свега 10 до 15 одсто мањих фирми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара