Станови ускоро на лизинг

Куповина некретнина на лизинг биће ускоро могућа и у Србији, као и у готово свим другим европским земљама. Стручњаци процењују да ће измена Закона довести до повећања инвестиција у грађевинарству и смањења цена некретнина.

Изменом постојећег Закона о лизингу биће омогућено куповање станова на лизинг, што до сада није био случај. Постојећи Закон о лизингу, којим на отплату може да се купи само покретна имовина, онемогућава многе заинтересоване компаније да граде и продају непокретности на лизинг.

Грађани који не могу да подигну кредит моћи ће уз помоћ лизинга лакше да дођу до стана. Куповина станова на лизинг биће омогућена средином ове године.

Новим законом, при куповини станова на лизинг неће бити предвиђен депозит или учешће, објашњава Владан Манић из Министарства финансија.

"Ту је велика разлика у односу на постојеће стамбене кредите, где клијенти на почетку саме отплате имају велика давања по питању учешћа, по питању осигурања кредита код националне корпорације", наглашава Манић.

Порез на некретнину плаћа лизинг компанија, која брине о грађевинској и правној исправности. Критеријуми за одобравање лизинга су нешто блажи него код кредита.

Немања Комазец из Министарства животне средине и просторног планирања наводи да ће измена Закона утицати на побољшање квалитета на тржишту и на унапређење конкурентности на финансијском тржишту.

"Ово неминовно доводи до повећања инвестиција у области грађевинарства, а конкретни ефекти примене Закона могу се очекивати већ у другој половини ове године", рекао је Комазец.

Да би лизинг куће били конкурентне, главни проблем је, што је, за разлику од банкарских кредита, финансијски лизинг оптерећен порезом на додатну вредност.

"Уколико желите да набавите непокретност путем лизинга, бићете оптерећени додатним порезом на лизинг накнаду, па ће, самим тим, бити скупље", истиче Властимир Вуковић из Асоцијације лизинг компанија Србије.

Вуковић наводи и да је при самом плаћању, порез на пренос апсолутних права два и по одсто при свакој трансакцији.

Куповина станова на лизинг највише ће одговарати садашњим подстанарима, као и власницима фирми који закупљују пословни простор. Иако улазе у дугорочно задуживање, кроз плаћање месечне накнаде, ипак, имају могућност да постану власници некретнине. Конкретни услови финансирања некретнина путем лизинга знаће се на пролеће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара