Алва мејд ин Шумадија

Србија једина у региону има регистровану индустријску производњу алве, а арапску посластицу производи фирма чији је власник из Палестине дошао пре скоро 30 година. Ускоро ће из срца Шумадије, на тржиште Европе и арапског света кренути први контингент робе са ознаком "произведено у Србији".

Србија је једина земља у региону која има регистровану индустријску производњу алве. Традиционалну арапску посластицу производи фирма "Алвасари", чији је власник Одех Салам из Палестине у Србију дошао пре скоро 30 година.

Компанија је постала лидер у производњи и продаји тахан алве. Ускоро ће из срца Шумадије, на тржиште Европе и арапског света кренути први контингент робе са ознаком "произведено у Србији".

Одех Салам је из родног Наблуса у Београд стигао 1982. године, на студије електротехнике. Завршио их је у року, али како у то време није било посла, одлучио је да се окуша у приватном бизнису. О повратку у Палестину није размишљао.

"Са нашим дипломама ни људи из Србије нису могли да добију посао, а камоли ми странци. Почели су ратови, владала је незапосленост. Најпре сам почео да се бавим увозом робе из мојих крајева - сувог грожђа,  пистаћа, наранџи. Онда сам прикупио нешто новца, набавио опрему и почео да производим алву, које код вас није било", каже Салам.

У селу Бања, код Аранђеловца, Одех покреће прву индустријску производњу тахан алве, традиционалне палестинске посластице.

Сусам, основни састојак алве, компанија увози директно из Палестине. Набављена је и најсавременија линија за прераду сусама, вредна 60 хиљада евра.

Менаџер продаје Дејан Николић каже да се фирма добијањем неопходних сертификата квалификовала за извоз на тржишта Европске уније и Блиског истока.

"Намера ми је", каже Одех Салам, "да се тахан алва произведена у Србији ускоро нађе и на тржишту Палестине, Турске и других земаља".

Пласманом робе на инострана тржишта, у компанији "Алвасари" планирају и отварање нових радних места и запошљавање младих стручњака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво