Права потрошача на чекању

Ниједна од 69 потрошачких организација, колико их је пописано на сајту Министарства трговине, не може грађанима Србије да пружи пуну заштиту, уколико су оштећени приликом куповине робе и услуга. Пoстојећи списак још није званичан.

Нови Закон о заштити потрошача не може да се примењује потпуно, јер још нема званичне евиденције организација потрошача по европским стандардима, кажу у Асоцијацији потрошача Србије.

Правилник о евиденцији удружења и савеза организација потрошача биће готов до априла, поручују из Министарсва трговине, јер тада истиче законски рок за његово доношење, шест месеци од дана ступања на снагу новог Закона о заштити потрошача.

И поред 69 потрошачких организација, колико их је пописано на сајту Министарства трговине, ни једна од њих не може грађанима Србије да пружи пуну заштиту уколико су оштећени приликом куповине робе и услуга.

Проблем је што постојећи списак још није званичан, па те организације немају овлашћења да до краја заступају потрошачка права.

"Кад нам се потрошач обрати не заврши посао. Ако хоћемо да комуницирамо са трговцима, ако хоћемо судски или вансудски спор да покренемо, такође, у складу са чланом 30 морамо бити на евиденцији, иначе смо, у суштини, у илегали", каже Едина Попов, председник Управног одбора Асоцијације потрошача Србије.

Сада се не зна ни који су циљеви оснивања потрошачких организација, ко су им чланови, шта раде, ко их финанисира и колико имају запослених, тврде у АПОС-у.

У Министарству трговине подсећају да се потрошачке организације оснивају по Закону о удружењима, али да треба да испуне додатне критеријуме, независно од комерцијалних интереса, политике, да имају стручњаке. Предвиђено је да се они који испуне услове евидентирају код ресорног министарства.

"Већ ће организације потрошача које буду евидентиране од стране министарства имати овлашћења да покрећу неке забране пред судом за изрицање мера кад је у питању непоштена пословна пракса и непоштене уговорне одредбе", каже Весна Новаковић, начелник Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине.

До коначне, званичне евиденције ниједна од пет савеза организација потрошача на националном нивоу не могу носити име национална организација, јер не обухватају две трећине свих евидентираних потрошачких организација у Србији, кажу у АПОС-у.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво