Фискална правила на провери

Фискални савет требало би да допринесе одговорној буџетској политици. То независно тело неће имати овлашћења да кажњава оне који крше фискална правила нити да стопира пројекте који нису у складу са законом. Даваће сугестије на одлуке Владе и о својим резултатима обавештавати јавност.

Фискални савет требало би да почне да ради у фебруару, када се оснује стручна служба. То независно тело требало би да допринесе одговорној буџетској политици која неће зависити од политичке воље и популизма.

Павле Петровић, Никола Алтимарков и Владимир Вучковић су кандидати за чланове Фискалног савета које су, према одредбама Закона о буџетском систему, предложили председник Републике, министар финансија и гувернер.

У разговору сa ММФ-ом је закључено да је Фисклани савет потребан Србији због израженог фискланог ризика и тенденције да се политичари опусте уочи предизобрних кампања и година и, са обзиром на то да фисклани дефицит расте, наводи Влајко Сенић из Одбора за финансије Скупштине Србије.

"Ако желимо да имамо одговорно планирање финаснијских издатака, вaжно је имати људе који ће независно давати мишљење на одлуке Владе ", рекао је Влајко Сенић.

Фискални савет неће имати овлашћења да кажњава оне који крше фисклана правила нити да стопира пројекте који нису у складу са законом. Ипак, о својим налазима обавештаваће државне органе и јавност.

"Зато је било неопходно једно стручно тело које ће битно подићи и транспарентност и разумевање и упозорења везана за могуће ризике који потичу из планирања и извршења буџета, спровођења фискалних правила, нарушавања дисциплине", рекао је Миладин Ковачевић сарадник часописа "Макроекономске анализе и прогнозе".

У Закону о буџету јавни дуг не би смео да пређе 45 одсто друштвеног производа. Не треба очекивати спектакуларне резултате рада Савета.

У зависности од степена раста друштвеног богатства, задатак Фискланог савета ће бити предлагање минуса или плуса у буџету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара