НИС откупљује акције

"Гаспромњефт" планира откуп скоро 20 одсто акција НИС-а које су у поседу малих акционара, по цени од 4,8 евра или 506 динара по акцији. Понуда ће трајати 45 дана, a грађани који се одлуче да продају акције могу да очекују новац у марту.

Руски "Гаспромњефт" објавио је намеру да преузме 19,12 одсто акција Нафтне индустрије Србије (НИС) од малих акционара по цени од 4,8 евра по акцији, односно најмање 506,48 динара.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је на конференцији за новинаре да ће понуда бити објављена после одобрења Комисије за хартије од вредности, које се очекује у року од два до девет дана.

"Понуда ће трајати 45 дана и грађани који се одлуче да продају акције, могу да очекују новац у марту", рекао је Кравченко.

"Гаспромњефт" је у обавези, на основу купопродајног уговора за НИС, да истакне понуду за откуп акција, а грађани су од августа 2010. могли да тргују и независно од те понуде.

До сада је на Београдској берзи трговано акцијама НИС-а по највишој цени од 550 динара, а најнижа цена била је била 442 динара.

Кравченко је навео да је, према првим прелиминарним извештајима, добит НИС-а у 2010. години око шест милијарди динара.

"Профит је остварен захваљујући повећању ефикасности, производње и продаје и смањењу трошкова", рекао је Кравченко.

Према речима Кравченка, НИС је 2009. годину завршио са губитком из пословања од 4,4 милијарде динара, док је укупан књиговодствени губитак, због усклађивања са међународним финансијским стандардима, био 37,6 милијарди динара.

Кирил Кравченко је рекао да се ради стратегија пословања НИС-а у наредних десет година и да је у плану побољшање свих производних и финансијских показатеља компаније.

"За период од десет година планирамо два пута да повећамо производњу и продају и тако постанемо регионална компанија", рекао је Кравченко, истакавши да је у 2011. планирано удвостручење инвестиција.

"Гаспромњефт" има 51 одсто акција НИС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара