Министар очекује нижу инфлацију

Нижа инфлација у 2011. години омогућиће нешто бољу куповну моћ и пунију потрошачку корпу, каже министар трговине и услуга Слободан Милосављевић. Наредна година требало би да буде боља због малог раста зарада, каже Милосављевић.

Пројекцијом економске политике за 2011. годину предвиђена је годишња инфлација од шест до осам одсто, а тај циљ ће бити остварен с обзиром на мере које предузимају Народна банка Србије и Министарство финансија, рекао је министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

"Верујем да ће тај циљ бити остварен и да ћемо имати нешто нижу инфлацију него 2010. године, а то ће дефинитивно и сигурно значити и бар нешто бољу куповну моћ и пунију потрошачку корпу у Србији", рекао је Танјугу министар Милосављевић.

Милосављевић очекује да ће бити настављен раст индустријске производње у 2011. години, наводећи да је у 2010. години тај раст био око четири одсто.

"Очекујем да ће у 2011. години раст бруто домаћег производа бити око три одсто и то је тај мали бољитак који би требало да се нешто више него у 2010. години осети у животима обичних људи", сматра Милосављевић.

Министар трговине и услуга Србије је рекао да је 2010. била и економски и у целини тешка година по свим параметрима, подсетивши да је то друга година највеће светске економске кризе од Другог светског рата.

Прошла година је била година у којој је српска привреда водила битку за опстанак и за мали опоравак у односу на 2009. годину, док је просечан грађанин Србије водио битку за свакодневно преживљавање, оценио је министар.

Раст зарада у 2011. години 

Према речима министра Милосављевића, 2011. година би требало да буде "мало боља због малог раста зарада", али само ако инфлација буде у предвиђеном оквиру од шест до седам одсто.

"Мишљења сам да позитивна енергија која стиже од завршетка Упитника, кандидатуре за ЕУ коју ће Србија добити до краја 2011. године и дефинисаног датума за почетак преговора, нова је енергија која треба сваком од нас да помогне да максималне напоре уложимо како би тај достижан, а невидљив циљ - чланство у ЕУ што пре и што безболније био реализован и остварен", рекао је Милосављевић.

Милосављевић је нагласио да је током 2010. године било значајних притисака на укупан ниво цена из пољопривредног примарног сектора, али да је то последица укупних кретања на светским берзама.

Крајем 2010. године, цена пшенице је била 2,5 пута већа него крајем 2009. године, и то је значајније допринело расту цена сектора аграра него што је било планирано.

Слободан Милосављевић је рекао да су поред пшенице, и цене кукуруза, уљарица, индустријског биља и свих финалних производа попут млека, меса и прерађевина више порасле него што је то било очекивано и планирано.

"Не верујем да ће тај раст бити настављен у 2011. години из разлога што се цене пре свега житарица налазе на неком историјском максимуму. Знајући колико је посејано и колики су код свих култура још увек тржишни вишкови у Србији, мислим да даљи притисак из аграра нећемо имати и да ће бити много мањи и умеренији него што је то био у 2010. години", рекао је министар трговине.

Милосављевић је истакао да је енергетика нешто на шта држава не може пуно да утиче, зато што је Србија комплетно зависна од увоза главних енергената нафте и гаса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара