Без проблема у снабдевању гасом

Од сутра ступа на снагу анекс Уговора о испоруци гаса из Русије, рекао директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. Не прети криза у снабдевању гасом, поручује Бајатовић.

Анекс Уговора о испоруци гаса из Русије за потребе снабдевања српског тржишта гасом у 2011. години ступиће на снагу сутра, што ће обезбедити сигурно и стабилно снабдевање потрошача у Србији тим енергентом.

Јавно предузеће Србијагас склопило је пре 10 дана са Југоросгасом анекс тог уговора, а генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је да су предности тог уговора вишеструке.

Потрошачи у Србији немају разлога за забринутост, јер су све активности у вези са набавком природног гаса предузете на време, а и ситуација на тржишту гаса, посебно када је реч о руско-украјинским односима и транспорту гаса, ове године је таква да нам не прети никаква криза у снабдевању тим енергентом, саопштио је Србијагас.

Уговорену флексибилност испорука, која не утиче на цену, више нема готово ниједна европска земља, рекао је Бајатовић и истакао да су тим уговором дозвољене дневне промене у складу са потребама и да нису предвиђени пенали за неповучену количину.

Да није постојала та клаузула, Србијагас би само у 2009. години платио више од 200 милиона долара, подсетио је Бајатовић.

Он је као велику предност тог уговора истакао и то што се банкарске гаранције не достављају у пуном износу, за разлику од транспорта кроз Мађарску, као и могућност анексирања Уговора о прибављању додатних количина гаса по повољнијим ценама.

"Тако је банкарска гаранција за претходни период била на нивоу од 15 милиона долара, а слични услови очекују се и за наредну годину. Код неких испоручилаца тражи се гаранција на укупан износ вредности уговора, што је неупоредиво већи износ од поменутог", казао је Бајатовић.

Цена гаса, која ће бити изражена у америчким доларима, биће обрачуната на бази међународно признате формуле, према којој се тај енергент испоручује и другим купцима у Европи, а њена промена биће квартална, истакао је Бајатовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара