За брзе пруге шест милијарди

У изградњу и модернизацију брзих пруга потребно инвестирати пет до шест милијарди евра, изјавио директор "Железница Србије" Милован Марковић. "Железнице" и "Алпина" потписале уговор о изградњи моста преко Велике Мораве.

Генерални директор "Железница Србије" Милован Марковић рекао је да су Србији потребне боље и квалитетније пруге на којима ће возови моћи да се крећу најмање 100 километара на сат.

Марковић је на конференцији за новинаре истакао да урађена анализа показује да ће, за изградњу брзих пруга и модернизацију постојећих, у наредних 15 година бити потребно инвестирати пет до шест милијарди евра, а потребно је још 2,7 милијарди евра за одржавање тих пруга.

"До сада нисмо редовно планирали средства, нисмо имали изворе, али да би нашу мрежу од 3.900 километара одржали у постојећем стању, потребно је у наредних 17 година 2,8 милијарди евра", рекао је Марковић.

Директор "Железница Србија" је указао да ће за брзину кретања од 160 километа на сат бити оспособљена деоница Београд-Нови Сад, а кредитима из европских банка биће завршена комплетна модернизација те пруге.

"До тада ћемо имати и електромоторне возове, па ћемо моћи да поштујемо ред вожње, који сада понекад не можемо, због оштећења пруга", објаснио је Марковић.

Затим ће се радити наставак модернизације пруге северног крака Коридора 10 према Суботици, а ради се и на прузи од Старе Пазове до границе са Хрватском, према Шиду.

"На јужном краку од Београда до Ниша, такође, ћемо решити притање двоколосечне пруге, брзине до 160 километара на сат", најавио је Марковић.

Мост преко Велике Мораве

Марковић је данас са представницом компаније "Алпина" Невенком Синђић потписао уговор о градњи железничког моста преко Велике Мораве, на Коридору 10, вредан девет милиона евра.

Изградња моста ће бити финансирана из кредита Европске инвестиционе банке.

"Мост ће бити дуг 322,5 метара, тежак 2.400 тона и део је двоколосечне пруге дуге 10,2 километара, деонице од Гиља до Параћина, која се налази на прузи Београд-Ниш.

На његовој градњи биће ангажовано 150 радника, а рок за заврштак радова је 18 месеци", рекла је Синђићева и додала да ће градња почети у мају 2011. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара