Опоравак грађевинске индустрије

"Ова година била је изузетно тешка за грађевинарство, али Србију у 2011. очекује покретање активности у тој области захваљујући изградњи јефтиних станова", изјавио министар Дулић.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић изјавио је да је 2010. година била изузетно тешка година за грађевинску оперативу Србије, али да се следеће године очекује покретање активности у овом сектору, најпре захваљујући изградњи јефтиних станова у општини Вождовац.

"Кроз доношење Закона о помоћи грађевинској индустрији, отворили смо могућност инвестирања у грађевинске пројекте на територији целе Србије у вредности од 18 милијарди динара и неки од њих су већ започети", рекао је Дулић Танјугу.

Министар је додао да ће се, захваљујући том новцу, у 2011. години у Србији градити и спортски центри, стадиони, школе, болнице, обданишта, јавна инфраструктура и све локалне самоуправе моћи ће да запосле своју локалну оперативу.

"Ове године смо покушали да недостатак тражње компензујемо на тржишту тако што се држава појавила као велики инвеститор, покушавајући да кроз буџетске стимулације и велике инвестиције покрене грађевински сектор", истакао је Дулић.

Министар просторног планирања подсетио је да је у 2010. години почела изградња око 4.500 јефтиних станова на месту бивше касарне "4. јули" на Вождовцу, наводећи да ће у то градилиште бити инвестирано око 250 милиона евра и да ће захваљујући том пројекту бити снижена цена стамбеног квадрата у Београду.

Дулић је истакао да ће тим пројектом бити подигнути стандарди градње и да су са "тржишта истиснути неозбиљни криминализовани инвеститори, који су варали грађане, продајући више пута исте станове или градећи нелегално".

Јефтини станови на Новом Београду 

Министар животне средине и просторног планирања додао је да је ове године почело и пројектовање за изградњу јефтиних станова у насељу "Др Иван Рибар" на Новом Београду.

"Закључили смо и уговор са Развојном банком Савета Европе, која ће финансирати изградњу социјалних станова за тржиште на територији целе земље у 20 великих центара. Тако ћемо сваком великом граду омогућити да гради станове за продају, који ће бити значајно испод тржишне цене", рекао је Дулић.

Према речима министра Дулића, велики успех Министарства за животну средину и просторно планирање је доношење Просторног плана Србије, који је израђен после много година.

Дулић је рекао да је учињен велики искорак, јер је данас 90 одсто Србије покривено катастром непокретности, и да је то један од заиста историјских резултата.

"Успели смо да уведемо нове модерне технологије у катастар непокретности и сигуран сам да ће у 2011. години то дати значајне резултате у квалитету услуга катастра", додао је министар Дулић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара