Струја скупља, гориво јефтиније

Струја би у наредној години требало да поскупи за око 14 одсто, најавио министар енергетике Петар Шкундрић. Одлуку о поскупљењу донеће Влада Србије. Влада донела и одлуку о слободном увозу нафте и нафтних деривата од Нове године.

За наредну годину пројектовано је повећање цена електричне енергије између 13,7 и 13,8 одсто, али ће о коначном проценту и времену поскупљења одлучити Влада Србије, изјавио је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.

Шкундрић није желео да прејудицира ту одлуку, наглашавајући да ће Влада у наредних неколико дана да разматра, како је рекао, "комплексно питање ценовне политике у области енергетике".

Евентуало поскупљење неће значајно утицати на инфлацију, јер ће обезбедити средства за инвестирање у електропривреду, а то значи да ће се обезбедити и запошљавање од 40.000 до 50.000 радника у Србији, сматра министар енергетике.

Влада је донела и одлуку о слободном увозу нафте и нафтних деривата од 1. јануара 2011. године, као и одлуку о слободном формирању цене нафтних деривата на српском тржишту, рекао је Шкундрић.

"Та одлука требало би да значи не само квалитетније снабдевање, већ и ниже цене деривата у Србији", указао је министар.

Шкундрић очекује да ће после либерализације тржишта, цене нафтних деривата у Србији бити ниже од садашњих цена. 

Ниже цене већ у суботу

Како Радио-телевизија Србије сазнаје, могуће је да НИС смањи цене већ у суботу, за око пет одсто, па би бензини, рецимо, били јефтинији око шест динара.

Страни нафташи кажу да спремно дочекују отварање тржишта, али је очигледно да чекају да виде шта ће НИС да уради.

"Ми ћемо прву баржу увести 1. јануара, што ће бити оцарињено и дистрибуирано на наше бензинске пумпе. Након тога, у недељу нема царињења, а 3. јануар је први радни дан који ће показати која ће бити нова цена", каже Золтан Мајкл Такач из МОЛ-а.

Домаћим нафтним прометницима се, пак, не жури да мењају ценовнике, али су конкретнији. Процењују да је могуће појефтињење од 5 до 10 динара по литру, али не одједном.

Првог јануара неће доћи до смањења, али сигурно је да ће половином јануара када почну озбиљне испоруке и потрошња, да ће корекција цена бити могућа", рекао је Мирослав Велицки из Удружења бензинских станица Србије.

Либерализација тржишта, свакако, доноси бољу понуду нафтних деривата и шаролике цене.

У оштрој кокурецији могу да опстану само они нафташи који квалитетним горивом, приступачним ценама и додатним услугама на пумпама, привлаче возаче.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара