План за бољи живот

Два најважнија параметра развоја Србије су раст БДП-а по становнику, који би требало, до 2020, да буде 8.000 евра, и раст запослених за више од 400.000, рекао премијер Мирко Цветковић представљајући концепт развоја Србије у наредних 10 година.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић и потпредседник Божидар Ђелић представили су  концепт развоја Србије до 2020. који предвиђа раст запослености, бруто друштвеног производа, извоза и инвестиција, а треба да буде основа дугорочне стратегије развоја земље.

Цветковић је указао да концепт развоја "Србија 2020", који је урађен на иницијативу председника Бориса Тадића, даје визију боље будућности укупног развоја Србије, а после консултација и јавне расправе Влада би требало да усвоји тај документ у првом кварталу следеће године.

Два најважнија параметра развоја су раст БДП-а по становнику, који би требало, до 2020, да буде 8.000 евра и раст запослених за више од 400.000, рекао је премијер Цветковић за округлим столом Визија боље будућности - Србија 2020.

Економска стратегија има циљ да обезбеди већи стандард и бољи живот становништва, што се остварује кроз већу производњу, која мора да буде дугорочно одржива.

Премијер је указао да је досадашњи модел развоја који се заснивао на великој домаћој тражњи, увозу и потреби за страним средствима, исцрпео своје могућности.

"Суштина је да се привредни раст развија на производњи размењивих добара, повећању извоза и инвестиција", рекао је Цветковић и нагласио да су неопходне реформе у свим сегментима друштва, затим смањење јавне потрошње и инвестиције у инфраструктуру.

Цветковић је истакао да треба дефинисати стратешке секторе у Србији, а то су пољопривреда, грађевинарство, енергетика и саобраћај.

Већа запосленост, мање сиромаштва 

Потпредседник Владе Ђелић рекао је да је концепт развоја "Србија 2020" усаглашен са планом "Европа 2020", који је Европска комисија усвојила у марту ове године.

Према његовим речима, циљ је да у Србији, до 2020, буде запослено две трећине радно способног становништва од 20 до 64 године, а да је данас та стопа мања од 49 одсто.

Ђелић је рекао да су главни циљеви политике развоја Србије до 2020. повећање броја заполених, унапређење људског капитала и инвестирање у знање и технологију, раст заснован на извозу, рационална употреба енергије и смањење сиромаштва.

Предуслови за то су, према Ђелићевим речима, изградња инфраструктуре и институционалне реформе.

Учесници скупа, посвећеног Нацрту стратегије развоја до 2020. године, похвалили су документ, али су поједини аналитичари имали одређене замерке и сугестије.

Опозиција: Списак лепих жеља

План развоја Србије у наредној деценији, тешко је остварив, и представља "списак лепих жеља", оценили су посланици опозиције.

Посланица СНС-а Јоргованка Табаковић рекла је новинарима у Скупштини да није реално да странка на власти пише тако дугорочну стратегију, а да се данас не види "никакво светло у привреди и финансијама". 

"Док нам обећавају светлу будућност, у држави су пристуни велики проблеми. Да би некоме веровали на реч он мора да се докаже, а ДС је своју шансу испустио", каже Табаковићева.

"Економисти кажу да ће следећа година бити још тежа, па не знам на основу којих параметара они износе те циљеве", рекао је шеф посланичке групе СРС-а ДраганТодоровић.

Посланик ЛДП-а Зоран Остојић каже да није читао тај "вешто скривен" документ и да би, по пракси коју Влада спроводи две и по године, рекао да то може бити само списак лепих жеља.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара