Закони за привлачење инвеститора

Влада Србије усвојила предлоге четири закона, који ће, како се наводи, омогућити стварање повољнијег и мање ризичног амбијента за стране инвеститоре.

На данашњој седници Влада Србије утврдила је предлоге четири закона из области финансијског система, које ће омогућити стварање повољнијег и мање ризичног амбијента за стране инвеститоре.

Како се прецизира у саопштењу Министарства финансија Србије, усвојени су предлози закона о тржишту капитала, изменама Закона о инвестиционим фондовима, измена и допунама Закона о девизном пословању и изменама Закона о финансијском лизингу.

Циљ новог закона о тржишту капитала је, како се истиче, већа заштита инвеститора и либерализација тржишта. Тај закон ће створити амбијент у којем ће више домаћих и страних инвеститора моћи да учествује у трговини и развоју српског тржишта капитала, наводи се.

Министарство финансија Србије истиче да су највеће промене које доноси тај закон другачије структурисано тржиште капитала, увођење појма такозване мултилатералне трговачке платформе и могућности да се купопродаја акција обави преко отвореног тржишта капитала.

Према наводима Министарства, изменама Закона о девизном пословању биће омогућено да иностране финансијске институције издају у Србији дугорочне динарске обвезнице.

То ће, како је саопштено, помоћи развој домаћег тржишта капитала, повећати понуду кредита у динарима и стимулисати улагања у Србији.

Биће уведен јединствен регистар девизних рачуна правних лица и предузетника, што ће олакшати њихову контролу. Усвојеним изменама и допунама, закон ће бити усклађен са правилима и принципима Светске трговинске организације, наведено је у саопштењу.

Усвојеним предлогом о изменама и допунама закона о финансијском лизингу, омогућава се лизинг некретнина и укида минимални рок од две године на који мора да гласи уговор о лизингу. Те две промене биле су назначене као неопходне и у извештају о спровођењу свеобухватне реформе прописа.

Циљеви измена и допуна закона о финансијском лизингу су већа правна сигурност, отклањање проблема у пословању финансијског лизинга, пружање адекватније заштите, развој тржишта лизинга и спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара