Србији још 373 милиона евра

Извршни одбор ММФ-а одобрио шесту ревизију кредитног аранжмана са Србијом, чиме је омогућено повлачење нове рате од 373 милиона евра.

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда завршио је шесту ревизију аранжмана, која Србији омогућава да одмах повуче око 373 милиона евра.

Са тим износом, повучена средстава у складу са стендбај аранжманом ММФ-а са Србијом повећаће се на око 1,9 милијарди евра.

Првобитни 15-месечни стендбај аранжман Србији одобрен је у јануару 2009. године, у износу од 409,5 милиона евра, а у мају прошле године продужен је на још годину дана и увећан на око три милијарде евра, ради подршке економском програму Владе, у време када је утицај светске економске кризе био јачи од очекиваног.

Председавајући састанком Џон Липски рекао је синоћ да су власти Србије углавном на задовољавајући начин примениле програм подршке ММФ-а, као и да је обнова усмерена ка извозу добила замах.

Наставак будности биће од кључног значаја, пошто су се ризици макроекономске стабилности повећали, укључујући пораст инфлације, наставак трговинског дефицита и потенцијална преливања ризика из региона, додао је Липски после расправе.

Власти су на одговарајући начин пооштриле монетарну политику, на линији борбе против инфлације. Са ризиком инфлације која и даље нагиње расту, власти треба да наставе да користе сва расположива средства да би сузбиле инфлациона очекивања и вратила их на линију толеранције Националне банке Србије, истакао је Липски.

Он је констатовао да је фискална политика остала на линији тог програма, а да је дефицит буџета за 2011. у складу са новим оквиром фискалне одговорности.

Биће потребни одлучни напори да би се постигли фискални циљеви за 2011. годину, узевши у обзир растуће притиске за веће трошење, истакао је Липски.

Он је оценио да је текућа реформа пензионог система корак у исправном правцу и додао да ће реформе бити потребне да би се обезбедила одрживост пензионог система. Липски је, такође, похвалио банкарски сектор Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара