Електронска Пореска управа

Потпуна електронска комуникација Пореске управе са грађанима и привредом од наредне године. Нови начин комуникације донеће привреди Србије уштеду од 600 милиона евра, рекао директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Сви грађани, односно порески обвезници, моћи ће од фебруара да сазнају стање својих обавеза и добију одговарајуће потврде и електронским путем, најавио је директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић.

Наредне године, биће успостављена потпуна електронска комуникација Пореске управе са грађанима и привредом. 

"Неће више бити папирних пореских пријава. У 2011. години, потпуно ћемо заборавити такав начин комуницирања, што ће привреди Србије донети уштеду од 600 милиона евра", рекао је Радосављевић.

Следеће године, грађани ће моћи да добију обавештења у вези са порезима и у Контакт центру Пореске управе Србије, који је почео да ради у априлу ове године.

Контакт центар пружаће информације о стању пореског дуга и будућим пореским обавезама, као и обавештења у вези са рачуноводственим системом.

Припремљен је, како је речено, посебан веб-образац који усмерава питања у Контакт центар.

Од почетка рада до 30. новембра, запослени у Контакт центру Пореске управе Србије обавили су 21.398 разговора са клијентима и обрадили 1.673 мејла.

Наплата пореза на добит предузећа изнад плана

За 11 месеци 2010. године, план буџета Србије остварен је 99,7 одсто, односно наплаћено је око 502,3 милијарде динара јавних прихода, саопштено је у Крагујевцу, на годишњој конференцији Пореске управе Србије.

Радосављевић је рекао да је највећи раст изнад пројектованог нивоа забележен код пореза на добит предузећа, чија је наплата већа 34,6 одсто.

"Нешто мања наплата од пројектоване забележена је код пореза на доходак, пореза на додату вредност и акциза", рекао је Радосављевић.

Он је уверен да ће и у децембру бити остварен већи приход од 100 одсто предвиђених за тај месец, а то значи да ће сигурно бити пребачен план од око 504 милијарде динара јавних прихода у 2010. години.

Радосављевић је подсетио да је Пореска управа задужена за наплату ПДВ-а, акциза, пореза на добит и пореза на доходак грађана, што пуни републички буџет са преко 70 процената.

Пореска управа Србије, која обухвата пет регионалних центара, издала је у 2010. години око 303.000 опомена, а у редовном и принудном поступку наплаћено је око 27,18 милијарди динара или 61 одсто дуга.

Пријаве због избегавања пореза 

Пореска полиција, у првих 11 месеци 2010. године, поднела је 1.833 кривичне пријаве против 2.459 лица, због избегавања плаћања пореза у износу од 14,8 милијарди динара и противправног прибављања имовинске користи од 3,8 милијарди динара.

Број кривичних пријава већи је 2,7 одсто у односу на исти период лане, а износ избегнутог пореза је већи 14,05 одсто.

"Највећи део избегнутих обавеза односи се на порез по одбитку од 42,7 одсто и ПДВ 39,1 одсто", рекао је Радосављевић.

"Радимо на томе да се умрежимо са осталим државним органима, са МУП-ом, Агенцијом за регистрацију привредних субјеката, како бисмо спречили сва она лица која имају намеру да оснивају такозване фантом фирме и да таквих фирми које се оснивају ад хок и нестају, више нема у 2011. години", рекао је Радосављевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара