Фонд за развој премештен у Ниш

Седиште Фонда за развој отворено у Нишу, чиме се наставља процес деконцентрације власти, рекао Млађан Динкић. У првој половини 2011. године, биће отворене филијале те институције у Краљеву, Новом Пазару, Зајечару, Ужицу и Зрењанину.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић и директорка Фонда за развоја Слађана Бацковић отворили су у Нишу седиште Фонда за развој, чиме се наставља процес деконцентрације власти у Србији, а у првој половини 2011. године биће отворене филијале те институције у Краљеву, Новом Пазару, Зајечару, Ужицу и Зрењанину.

Динкић је објаснио да је деконцентрација власти потребна, зато што четири петине грађана Србије живи ван Београда. Све државне институције су сконцентрисане у престоници, док на пример, на југу Србије, постоје места где је стопа незапослености 20 пута већа него у развијеним регионима, а плате чак и до три пута ниже него у Београду, указао је министар.

Министар је најавио и да ће на данашњој седници Управног одбора Фонда за развој бити донета одлука да се кредитни потенцијал те институције побољша за још 4,2 милијарде динара и подсетио да је у целој 2010. години предузетницима одобрено укупно 22 милијарде динара кредита.

Такође, на седници Управног одбора, биће донета одлука да се предузетницима из Краљева који су корисници кредита Фонда за развој одобри грејс период од годину дана због последица земљотреса.

Он је подсетио да је ове године већ отворена филијала Националне агенције за регионални развој у Зајечару, чиме је започет процес деконцентрације власти у Србији, и да је после Ниша, на реду измештање Агенције за осигурање и финансирање извоза у Ужице, док ће у Крагујевац бити премештена Национална служба за запошљавање.

Конкурс за запошљавање

Динкић је рекао да ће бити објављен конкурс за запошљавање 20 до 30 људи у централи у Нишу, напомињући да је конкурс отворен за све грађане Србије, па били они из Ужица, Београда или Ниша.

Одговарајући на питање новинара да ли му је неко замерио зашто се запошљавају нови људи у државној администрацији, Динкић је рекао да такве замерке није чуо и да људи треба да добијају посао.

Замољен да прокоментарише податак о повећању броја оних који касне у отплати кредита и извршних одлука надлежног суда по том основу, министар економије је банкарима поручио да буду флексибилнији према својим клијентима.

"Банкарима поручујем да не секу грану на којој седе", рекао је Динкић и напоменуо да изузетак од тога треба да буду они који неоправдано касне са извршавањем својих обавеза по кредитном задужењу.

Отварању седишта фонда у Нишу, поред Динкића, присуствовали су и министарка за НИП Верица Калановић, министар трговине Слободан Милосављевић, представници банака, привреде, локалне самоуправе тог града, али и целог региона, представници универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се