Јачање динара сезонског карактера

Почетком следеће године поново ће доћи до слабљења динара, сматра професор Економског факултета у Београду, Никола, и додаје да је јачање домаће валуте последњих неколико дана сезонског карактера.

Професор Економског факултета у Београду, Никола Фабрис, изјавио је да јачање динара на крају ове године има сезонски карактер, док би његово поновно слабљење могло да се очекује већ почетком 2011. године.

"То је нешто што се не може прогнозирати, али мени делују реално све прогнозе о слабљењу курса динара за пет до десет одсто на почетку наредне године", рекао је Фабрис, уз објашњење да ће динар морати да губи бар мало у односу на вредност евра, јер ће у Србији бити виша инфлација од оне у Европској монетарној унији.

Фабрис је навео да су на јачање динара последњих неколико дана утицала три фактора: повећана понуда девиза услед већег доласка гарстарбајтера из иностранства, али и домаће становништво и привреда који традиционално у децембру мењају евре како би обавили одређена плаћања.

На јачање динара су, вероватно, утицале и рестриктивне мере НБС које праве резултате дају после више месеци. "Оно што је НБС примењивао у првој половни године и пре неколико месеци, тек сад даје ефекте", објаснио је Фабрис.

Наглашавајући да ће се Србија и даље борити са високим дефицитом текућег рачуна платног биланса, уз буџетски дефицит, Фабрис је закључио да ће то бити фактори који ће утицати на слабљење вредности динара.

Према оцени Фабриса, тешко је изнети тачне пројекције због тога што се не може предвидети какве ће административне мере предузети Народна банка Србије у оквиру своје монетарне политике.

Динар је и данас наставио да јача према евру, седми дан за редом, и то за 49 пара или 0,48 одсто, тако да ће званични средњи курс износити 104,3355 динара за евро, објавила је Народна банка Србије.

Динар је ове године био најјачи 4. јануара, када је званични средњи курс евра био 95,9679 динара, а најслабији 4. новембра, када је евро вредео 107,5216 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се