Послодавци траже нови Закон о раду

Унија послодаваца Србије неће иступити из Општег колективног уговора до фебруара. Послодавци, међутим, најављују интензивне разговоре са синдикатима и Владом и траже промену Закона о раду.

На ванредној Скупштини Уније послодаваца Србије одлучено је да послодавци не иступе из Општег колективног уговора до фебруара следеће године.

До тада, они ће интензивирати разговоре са синдикатима, али и са Владом, јер им поред Општег колективног уговора, не одговара ни Закон о раду.

Послодавци тврде да њихови чланови имају највише обавезних давања у Европи, чак 65, што у условима економске кризе гуши рад привреде. Раскидом уговора послодавци би у просеку уштедели од 70 до 150 евра по радном месту.

"Инсистирамо, пре свега, на скорој промени Закона о раду, јер је општи став да овакав Закон о раду који сада имамо не одговара нашим жељама ка уласку у Европску унију", рекао је Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца.

Евентуални раскид колективног уговора ступио би на снагу тек шест месеци после објављивања, али синдикати сматрају да би било боље да се проблем реши преговорима.

"Зарад тобоже великих оптерећења, које послодавци имају, треба прво казнити раднике. Они су већ довољно кажњени, синдикати и радници на ово могу само да одговоре да улазимо у период социјалног рата, а не социјалног мира", рекао је Душан Вуковић, председник Самосталног синдиката грађевине.

Какав год буде договор у трипартитном дијалогу, он неће бити остварен на Социјално економском савету, јер је председавајући тог тела, синдикални лидер Љубисав Орбовић, дао оставку и оспорио репрезентативност уније послодаваца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара