Европи нема спаса од дужничке кризе

"Фајненшл тајмс" пише да ће криза у еврозони потрајати све док лидери земаља, које користе заједничку европску валуту, не прихвате чињеницу да земље које су се нашле у дужничкој кризи, нису у стању да враћају своје дугове.

Једна од основих карактеристика актуелне финансијске кризе јесте та да чак и стручњаци признају да немају одговор на већину кључних питања, међу којима је и то како технички извршити поделу еврозоне, чак и када би се постигао договор о подели јединствене европске валуте, објавио је Фајненшел Тајмс.

Угледни британски дневник поставља и питање да ли је о томе уопште могуће разговарати, а да се поново не изазове банкарска криза у чланицама чија је економија у лошем стању.

"Све док лидери земаља, које користе заједничку европску валуту, не прихвате чињеницу да Грчка и друге чланице, које су се нашле у дужничкој кризи, нису у стању да враћају своје дугове, криза ће потрајати", пише Фајненшел Тајмс.

Неки од одговора на та питања угрозили би не само опстанак заједничког европског тржишта, већ и читаве Европске уније, а због невероватно великих опасности које подразумева цепање еврозоне, то питање и даље остаје предмет искључиво академске дебате, пише лист.

Тајмсов економски аналитичар напомиње да Европа мора да се суочи с размерама кризе у којој се налази.

Иако Међународни монетарни фонд увек може да прискочи у помоћ, Владе земаља еврозоне морају саме да реше проблеме, јер су, на крају крајева, саме и криве за све што се догађа, преноси британски Би-Би-Си и указује да је управо то закључак једног необјављеног извештаја сачињеног по наруџби европских министара финансија.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара