Немачка привржена евру

Без обзира на извесна гунђања због помоћи ЕУ за спасавање Грчке и Ирске, нико у Немачкој озбиљно не размишља о напуштању евра. Пољска жели да се прикључи зони евра.

Немачка је потврдила своју приврженост заједничкој европској валути, евру, док је Пољска нагласила да и даље жели да се прикључи зони евра, без обзира на финансијске тешкоће које погађају тај монетарни блок.

Министар финансија Немачке Волфганг Шојбле рекао је да, без обзира на извесна немачка гунђања, због помоћи Европске уније за спасавање Грчке и Ирске, нико у тој земљи озбиљно не размишља о напуштању евра.

"Без евра би сваки Немац био сиромашнији. Без евра би тржиште рада изгледало много горе. Евро нас је добро водио кроз кризу", рекао је Шојбле у интервјуу дневнику Билд.

Евро је у новембру изгубио око 10 одсто вредности, као последица економских тешкоћа Ирске, али је то слабљење погодовало немачкој извозно оријентисаној економији, јер је чинило њене производе јефтинијим у иностранству, подсетила је агенција АП.

Премијер Пољске Доналд Туск, приликом посете Берлину, поновио је одлучност његове земље да се прикључи зони евра чим испунимо критеријуме.

"Није само Пољској потребна еврозона, еврозони су, такође, потребне економије као што је Пољска", указао је Туск, алудирајући на три узастопне године јачања пољске економије, упркос финансијској кризи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара