Имена дужника државна тајна

Протеклог месеца, наплата пореза била је рекордна. Међутим, мимо законских правила, годишње се на тржишту Србије обрће више од 10 милијарди евра, који не подлежу порезима. Имена фирми које не плаћају порез и даље су државна тајна.

Пореска управа је новембарски план премашила за 11 одсто. У мањим процентима дешавало се да наплата и претходних месеци буде изнад планиране, што значи да се наплаћују и дуговања.

У односу на прошлу годину, када су фирме само за пензијске доприносе дуговале више од 200 милијарди динара, дуг је сада за четвртину мањи.

Познаваоци прилика указују да је од неефикасности порезника много већи проблем то што расте сива зона пословања, која и не подлеже пореском захватању.

На тржишту мимо законских правила, у Србији се годишње обрће више од 10 милијарди евра, процењују познаваоци. Реч је о трећини укупног промета робе и услуга.

Да ли је држава неефикасна или, једноставно, без пореских захватања оставља ту зону, иако њен буџет који се све теже пуни, највише губи.

"Обично државе то не раде и из неких политичких или финасијских разлога. Понекад се мисли да ћете, ако сиву економију оптеретите порезима, изгубити део људи који ту раде", рекао је економиста Бечког института за међународне студије Владимир Глигоров.

Стручњаци сматрају да темељну пореску реформу која би на том пољу нешто променила не треба очекивати у предизборним годинама, али и да простор за значајне резултате у тој области није велики.

Продаја имовине задужених фирми

Економски консултант Небојша Катић каже да искуство Србије не показује да ће људи, ако се снизе порези, прећи из сиве у редовну зону.

"Порези у Србији нису тако високи како се мисли. Основни узрок је у томе што имамо једну врсту потребе да не плаћамо порез", рекао је Катић.

Фирме које редовно плаћају порезе и доприносе, уз конкуренцију сивог тржишта, погађа и то што су имена предузећа која не измирују своје обавезе државна тајна.

"Неће да саопште које су то фирме, јер су то углавном државне фирме. Само три одсто предузетника и приватних фирми касни са уплатама пореза и доприноса", рекао је Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

Против свих оних који не плаћају порезе Пореска управа спроводи поступке које предвиђа закон и преко надлежних органа у правосуђу спроводи те поступке, каже директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

Резултати тих поступака, у овој години, мере се са 24 милијарде динара принудно наплаћених дуговања. Имовина задужених фирми продавана је на више од 300 лицитација, а некретнине које нису нашле купца прешле су у власништво државе.

Како сазнаје РТС, сектор наплате у Пореској управи предложио је да се члан седам Закона, који забрањује објављивање имена дужника, промени.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво