Ко купује акције НИС-а?

Не питајући за цену, око 800 хиљада грађана покушало је да прода акције НИС-а, а тек половина је и успела у томе. Нагађа се да међу купцима акција има и нафтних компанија, али и познатих српских предузетника.

Акцијама НИС-а тргује се од 30. августа и грађани који су дали налог за продају, а за три месеца у томе нису успели, аутоматски се бришу из регистра берзе. За нови налог морају поново у пошту. Бесплатне акције НИС-а добило је четири милиона и 800 хиљада грађана.

На шалтерима пошта, од како је почело примање налога за продају акција НИС-а нема чекања и посао се заврши за пар минута. Не питајући за цену у ова кризна времена, око 800 хиљада грађана је покушало да прода акције, а тек половина је и успела у томе.

"У Београду је испостављено највише налога, затим следи подручје Шапца, Ниша, а онда Новог Сада. Најмање налога испостављено је на подручју Косова и Бора", каже Гордана Лешевић из ПТТ-а Србија.

Они који нису успели да акције продају по цени коју су тражили, морају да провере када им истиче рок важења налога, јер неће више бити у систему берзе.

"Грађани којима је истекао налог који важи 90 дана од дана испостављања, уколико желе да продају своје акције, могу доћи на шалтер поште за нови", каже Иван Бојичић из "Поштанске штедионице".

Акције су највише вределе првог дана, 550 динара, а најнижа око 440, док се протекле седмице усталила на око 480 динара. Трговање акцијама НИС-а за београдску берзу је ипак, добар посао.

"Сваки трговачки дан на Берзи био је успешан за трговање НИС-овим акцијама, у просеку око 160.000 евра дневно се тргује овом хартијом", наводи Гордана Достанић, директор Београдске берзе.

Велико интересовање

За куповину акција НИС-а, у брокерским кућама кажу влада велико интересовање, јер се зна да се већински власник, "Гаспромњефт" законом обавезао да ће у фебруару понудити откуп преосталих акција по 4,8 евра.

"То су обично велики инвеститори, правна лица, домаће осигуравајуће куће, домаћи приватни пензиони фондови, страни инвестициони фондови, углавном професионални инвеститори којима зарада од пет до шест процената до фебруара наредне године представља прилично добар приход", каже Ненад Гујаничић, брокер "Синтезе Инвест Групе".

У јавности се нагађа да међу купцима акција има и нафтних компанија, али и познатих српских предузетника.

Берзански стручњаци оцењују да ће цена на пролеће зависити од пословног резултата НИС-а за ову годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво