Веће премије за млеко

Премије за млеко повећане на четири динара по литру, одлучила Влада Србије. Усвојене измене Закона о платном промету које треба да обезбеде већу финансијску дисциплину.

Влада Србије донела је уредбу о повећању премије која се исплаћује произвођачима млека са 1,5 динара на четири динара по литру.

Очекује се да ће то повећање премије довести до обезбеђивања довољних количина млека, како за домаће тржиште, тако и за извоз, унапредити процес производње и квалитет производа, саопштено је после седнице Владе.

Последњих неколико месеци, у продавницима нема довољно млека, јер су произвођачи смањили испоруке, незадовољни откупном ценом и премијама које добијају из државне касе. Проивођачи су тражили да се премија повећа на пет динара по литру.

Влада Србије усвојила је и измене и допуне Закона о платном промету, које треба да обезбеде већу финансијску дисциплину.

Предвиђена је обавеза регистра меница који ће водити Народна банка Србије, а менице које су у оптицају мораће да буду регистроване у року од 120 дана од почетка примене нових прописа и то ће моћи да учине и дужници и повериоци.

Предузећима која на време не измирују своје обавезе биће истовремено блокирани сви динарски и девизни рачуни, а биће онемогућено да дужник отвори у другој банци нови рачун. Изменама Закона о платном промету биће укинута обавеза правним лицима да наредног дана уплате готовину на свој рачун, јер је за то предвиђен рок од седам дана.

Влада је усвојила и Предлог закона о психоактивним контролисаним супстанцама и Предлог закона о потврђивању споразума између Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о ветеринарској сарадњи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво