Нова фабрика у Нишу

Отворена фабрика за рециклажу електронског отпада у Нишу, у којој ће се годишње прерађивати 5.000 тона отпада. Зелена економија једина отвара нова радна места, а наш циљ је да до средине 2012. у рециклажној индустрији буде отворено 10.000 нових радних места, истакао министар Оливер Дулић.

Министар животне средине и просторног планирања Србије Оливер Дулић отворио је фабрику за рециклажу електричног и електронског отпада у Нишу, у којој ће се годишње прерађивати 5.000 тона тог отпада.

У фабрици ће радити 40 радника, а све што буде прерађивано моћи ће поново да се користи - метални делови, бакарни каблови и пластика.

"Овај регион је добио данас центар где ће завршити сав електронски и електрични отпад. Министарство је створило економски основ да се рециклажа исплати, а Србија ће врло брзо сав отпад претворити у новац", истакао је Дулић.

Зелена економија једина данас отвара нова радна места, а наш циљ је да до средине 2012. у рециклажној индустрији буде отворено 10.000 нових радних места, додао је Дулић.

Према његовим речима, од такси се годишње прикупи 16 милиона динара, а та средства ће бити враћена у рециклажну индустрију.

Дулић је рекао да се у Европи преради четири килограма отпада по глави становника, док се у Србији преради свега 0,4 килограма отпада, наводи се у саопштењу Министарства животне средине.

"Са овом фабриком и још три које су изграђене, али и оном која ће бити отворена у Ваљеву, цела територија Србије ће бити покривена рециклажом електронског и електричног отпада", истакао је Дулић.

Према његовим речима, све хемикалије из електронског отпада до сада су завршавале у води и земљишту, а преносиле су се у људски организам.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво