Шверцована закуска

Месо из увоза од којих се праве познати српски специјалитети често се шверцује, па не пролази неопходне здравствене контроле. Шверцовано месо из Аргентине и Бразила у Србију углавном стиже преко Албаније.

Није тајна да се познати српски специјалитети, попут пршуте, праве и од увозног меса. И то оног које стиже из Аргентине и Бразила.

Проблем је што се месо из тих земаља у Србију шверцује, па је питање колико је оно опасно по здравље, јер није прошло неопходне контроле.

Пошиљка шверцованог меса, које је пре два дана полиција запленила, требало је да заврши у продавницама широм Србије.

Шверцовано месо из Аргентине и Бразила у Србију углавном стиже преко Албаније, и то тако што се бродом довезе до неке луке, најчешће Драча, одакле се без контроле превози до Косова и Метохије.

Затим се из јужне српске покрајине преко Рашке и Новог Пазара у комбијима или камионима са дуплим дном дистрибуира широм Србије, објашњавају у МУП-у.

"То су забачени путеви, то не можемо да називамо путевима. То није класични пут, нити је земљани, нити макадам. Иде се преко ливада, кроз шуме. Што забитије, то боље, да се мање примети. У више наврата иде ноћу тај транспорт", објашњава Илија Белосавић из Одељења за сузбијање привредног криминала МУП-а Србије.

Вест да је пре два дана заплењено 2,5 тона свињског и говеђег меса, не изненађује становнике Ужица.

У току ове године одузето је и уништено 55 тона разног шверцованог меса. Према нашој рачуници, да је оно стигло до малопродаје од њега би се добило око 550 хиљада хамбургера или пилећих шницли, јер такво месо најчешће завршава у објектима брзе хране.

Може да буде веома опасно по здравље, јер постоји ризик да је због неадекватног транспорта више пута одлеђено и поново залеђено.

"Таква роба за нас нема пратећу документацију, нема податке о пореклу, нема декларацију, нити је облежена како наш закон предвиђа. Она је за нас аутоматски хигијенски неисправна", каже Сања Челебићанин из Управе за ветерину.

"Ми нећемо уопште да причамо о томе да ли је опасност или није, за нас је неисправна чим нема никакве податке. Истог момента се поништава без икакве провере да ли је опасна и она завршава у кафилерији", каже Челебићанин.

А шверцује се све - свињско месо, говеђе, пилеће. По неким показатељима, набавна цена таквог кареа, бифтека или "беби-бифа" када стигне на Косово јесте око три евра, док се касније продаје и дупло скупље.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво