Португалу прети банкрот?

Влада Португала усвојила најштедљивији буџет у историји земље, страхује се да ће драконске мере земљу довести на ивицу банкрота и уништити економију.

Португалска влада усвојила је најрестриктивнији буџет у историји земље. Многи страхују да ће драконске мере земљу довести на ивицу банкрота и уништити економију.

Португалски званичници упозоравају да међународни притисци због великог државног дуга не помажу влади у Лисабону да стабилизује државне финансије.

Португалски званичници упорно тврде да им није потребан новац споља. Способни су сами да смање идуће године буџетски дефицит са 7,3 одсто на 4,6 одсто.

Међу мерама су замрзавање пензија и плата запослених у јавном сектору, повећање пореза и смањење издвајања за социјалну помоћ.

Португалски премијер Жозе Сократеш истакао је да другог избора нема и да политичари не треба да мисле на своје интересе. Он додаје да буџет какав је усвојен брани земљу.

Посланици су свесни да је штедња неопходна, али и да мере неће, можда, бити по вољи народа. Економисти кажу да, ако о некој земљи почне много да се говори и завлада паника, предсказање да ће затражити помоћ се и остварује.

Следећи кандидати за добијање помоћи, из 750 милијарди долара вредног фонда Европске уније, јесу Португал и Шпанија.

Жозе Мануел Барозо, председник Европске комисије, рекао је, да су извештаји да Европска унија припрема план за спасавање Португала потпуно лажни. Он додаје да није било таквих, нити сличних предлога.

Стручњаци пажњу скрећу и на Белгију. Јавни дуг те земље је око 100 одсто бруто домаћег производа. Ипак места за песимизам нема, поручује немачка канцеларка.

"Сада сам уверенија да ће еврозона остати стабилна, него што сам била пре шест месеци, када је избила грчка криза", рекала је Ангела Меркел, немачка канцеларка.

Она додаје да не види опасност да ће било која чланица еврозоне бити приморана да реструктурира свој дуг.

Иако евро наставља да губи вредност из Организације за економску сарадњу и развој кажу да је европска валута жива и здрава и да ће се еврозони придружити још земаља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво