Усвојен нови нацрт буџета ЕУ

Пошто Европски парламент и Савет Европске уније нису 15. новембра успели да постигну договор о буџету за наредну годину, Европска комисија усвојила нови нацрт буџета за 2011. годину. Европски комесар за буџет нагласио да се споразум мора постићи до 31. децембра.

Европска комисија усвојила је нови нацрт европског буџета за 2011. годину пошто Европски парламент и Савет Европске уније нису 15. новембра успели да постигну договор о буџету за наредну годину.

Нови нацрт буџета предвиђа средства од 126,5 милијарди евра, што је за 2,9 одсто више од овогодишњег, саопштила је ЕУ.

"Радили смо пуном брзином како бисмо представили солидну основу за обнову преговора Европског парламента и Савета ЕУ", изјавио је европски комесар за буџет и финансијско планирање Јануш Левандовски.

Левандовски је истакао да је циљ ЕУ био да нови нацрт буџета представи до 1. децембра, али да је успела да га заврши и пре рока како би и Парламенту и Савету дала више времена да постигну споразум о буџету за наредну годину пре краја ове.

Савет ЕУ и Парламент нису успели да до 15. новембра, када је истицао рок, постигну споразум о политичким питањима у вези са буџетом, што је довело до колапса процедуре.

Спорна питања односила су се на дефинисање модалитета за интер-институционални дијалог, у циљу усвајања следећег финансијског оквира будућих извора финансирања за европски буџет, као и нивоа флексибилности у оквиру садашњег вишегодишњег финансијског оквира.

Парламент је потврдио свој став по овим питањима у јучерашњој резолуцији.

Сопствени финансијски извори ЕУ

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо упутио је, поводом завршетка рада на нацрту буџета, писма председнику Парламента Јиржију Бузеку и премијеру Белгије, која тренутно председава ЕУ, Иву Летерму, у којем позива Парламент и Савет да развију модалитете, у циљу сарадње на будућим буџетским питањима које предвиђа Лисабонски споразум.

У писму је истакнута намера Комисије да до јуна идуће године начини предлоге за сопствене финансијске изворе ЕУ. Комисија ће, сада, упутити нови нацрт буџета Парламенту и Савету и на основу тога би ове две институције требало да постигну споразум.

"Од кључног је значаја да споразум о буџету за наредну годину постигнемо до 31. децембра", рекао је Левандовски.

Ово је први европски буџет који се усваја у складу са Лисабонским споразумом, који је унео многе промене у процедуру, укључујући и то да сада Савет и Парламент равноправно учествују у процедури усвајања.

Уколико споразум не буде постигнут до 31. децембра, од 1. јануара 2011. ЕУ ће се финансирати у складу са прошлогодишњим буџетом на месечној основи, што ће угрозити функционисање Уније, пре свега због формирања јединствене европске дипломатске службе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво