Ирска и Португал стежу каиш

Нове мере ирске Владе предвиђају смањење плата и социјалне помоћи, као и повећање пореза. Драконска штедња услов за добијање међународне финансијске помоћи. Парламент Португала данас о програму штедње, да би се избегла дужничка криза.

Ирска Влада је, у настојању да смањи буџетски дефицит, објавила планове за уштеду 20 милијарди долара у наредне четири године.

Нове мере предвиђају смањење плата и свих видова социјалне помоћи, али и значајно смањење броја запослених у јавним службама.

Истовремено, уводе се нови порези на имовину и воду. Драконска штедња предуслов је да ирска Влада добије помоћ од Европске уније и Међународног монетарног фонда од најмање 100 милијарди долара.

Ирска је у недељу формално затражила помоћ да би стабилизовала своје посрнуле банке и попунила огромну рупу у буџету.

Брисел страхује за судбину зоне евра, јер се криза шири и на Иберијско полуострво.

Португал стрепи од "ирско-грчког" пута

Британски Дејли телеграф пише да ће Португал покушати да избегне озбиљну дужничку кризу, попут оне која је погодила Ирску и још раније Грчку.

У португалском Парламенту се данас, како преноси Би-Би-Си, одржава дебата о драконским мерама штедње које ће, страхују многи, земљу довести на ивицу банкрота и уништити економију.

Посланици признају да су замрзавање пензија и плата у јавном сектору, повећање пореза и смањење социјалне помоћи једина нада да се међународни инвеститори убеде да Португалу неће бити неопходна спољна помоћ, али да те мере нису и у најбољем интересу народа.

Реч је, по оцени једног посланика опозиционе социјалистике Владе, о најрестриктивнијем буџету у историји демократског Португала, који ће имати катастрофалне последице по становнитшво и о економски ирационалним мерама, које се уводе само да би се удовољило међународном финансијском тржишту.

"Будући да су услови, под којима власти позајмљују новац, ове недеље битно погоршани, све се више спекулише да ће Португал кренути путем Грке и Ирске, односно да ће бити приморан да затражи меуђнародну финансијску помоћ", пише Дејли телеграф.

У Португалу је, у среду, највећи штрајк у последњих двадесет година паралисао железнички, бродски и авиосаобраћај, рад болница, школа, банака, пошта, медија, ђубретара.

Протест због Владиних мера штедње, које треба да ступе на снагу после усвајања буџета за два дана, први пут заједнички су организовала два водећа синдиката који заступају запослене у државном и приватном сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се