Тешко до посла у ЕУ

Упркос знацима стабилизације европског тржишта рада, дужничка криза, која је неке периферне земље Еврозоне довела скоро до банкротства, успорава привредни опоравак. Трећина незапослених у Европској унији млади.

У Европској унији, број оних који су без посла достигао је нови максимум од 10,1 одсто, саопштила је Европска комисија.

Трећина незапослених у Европској унији су млади, а упркос првим знацима привредног опоравка после рецесије, у неким земљама могућности за отварање нових радних места и даље су слабе.

Најтеже је великим дужницима, као што су Грчка, Португал и Ирска, чија влада планом штедње у наредне четири године предвиђа отпуштање 25.000 радника у јавном сектору.

"Очекујемо да у првој половини следеће године отворимо нова радна места, пошто већина чланица Европске уније бележи раст бруто друштвеног производа. Највећи изазов биће запошљавање младих", рекао је Ласло Андор, комесар ЕУ за запошљавање и социјална питања.

Због најављених отпуштања административних радника, у оквиру мера штедње које спроводи влада, на хиљаде људи протестовало је у грчкој престоници.

Острво оптимизма у Европској унији је Немачка, чији је основни покретач привредног раста, пре свега домаћа потрошња, па тек онда извоз.

"Број незапослених смањен је са пет  милиона, колико је било у јеку кризе, на три милиона. У неким јужним деловима Немачке остварена је пуна запосленост", каже Рајнер Брудерле, министар економије Немачке.

Упркос паду вредности евра, дужничка криза у најслабијим земљама еврозоне неће изазвати његов колапс, чак иако презадужени Португал крене стопама Грчке и Ирске и затражи финансијску помоћ.

Ниједна земља неће добровољно изаћи из зоне евра, јер би то било самоубиство, кажу у Фонду Европске уније за финансијску помоћ државама, додајући да исто важи и за јаке привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара