Постигнут договор са ММФ-ом

Влада Србије договорила са ММФ-ом услове за шесту ревизију текућег кредитног аранжмана, потврдила министарка Диана Драгутиновић. ММФ ће дати позитивну оцену ревизије 22. децембра, уколико Влада усвоји буџет за 2011. годину до 15. децембра.

Министарка финансија Диана Драгутиновић изјавила је да су технички разговори са Међународним монтераним фондом завршени и да су договорени прецизни услови у оквиру шесте ревизије аранжмана.

Драгутиновићева је рекла да би најкасније до 15. децембра Влада требало да усвоји предлог буџета за 2011. годину, који ће бити у складу са договором са ММФ-ом, а до 15. децембра ће у скупштинску процедуру бити враћене и измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

У тај закон су укључене две промене, прва је заштита минималне пензије, односно одредба по којој пензије треба да буду минимално 27 одсто просечне зараде, док се друга односи на одлагање смањења степена позитивне дискриминације жена при одласку у пензију за 2013. годину, подсетила је министарка.

Драгутиновићева је најавила да ће бити формиране две радне групе које ће одлучивати о томе које ће професије ући или изаћи из групе занимања која имају право на бенефицирани радни стаж, као и о заштити пензија стандардног пензионера, односно о заштити оног ко је у пензију отишао са пуним радним стажом.

Министарка финансија је напоменула да је за ММФ прихватљиво оно што је договорено на техничким разговорима, а што је у оквиру буџетског дефицита од око четири одсто бруто домаћег производа.

"Отприлике је то негде 140 милијарди динара следеће године, а дефицит буџета Србије је на нивоу овогодишњег или мало већи, 120 -125 милијарди динара. То је све договорено", рекла је Драгутиновићева.

Борд директора ММФ-а требало би, како је раније најављено, да 22. децембра у Вашингтону да позитивну оцену шесте ревизије стенд бај аранжмана, уколико Влада Србије до 15. децембра усвоји предлог закона о буџету за наредну годину и измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Изменама тог закона, које је Влада предложила у договору са ММФ-ом, није било задовољно пет синдиката, који су тражили гаранције да просечна пензија неће бити мања од 60 одсто просечне плате, па је предлог Закона био повучен из скупштинске процедуре.

Међутим, опозиција сматра да ће Влада тешко испунити договор са ММФ-ом.

Према речима Радојка Обрадовића из ДСС-а, у 2011. години ће постојати проблем са пуњењем буџета, дефицит ће и даље бити висок, а Влада ће имати проблем, ако дозволи да курс и даље расте, јер неће моћи да врати девизне дугове.

"Није важно ни из којих ће извора ће ова држава исплаћивати пензије, јер у овом тренутку тих извора нема на видику, јер нема ни фондова, ни доприноса који се у те фондове уплаћују, јер нема адекватне запослености и, оно што нас највише брине, јесте што је план реализације те ревизије са ММФ-ом заснован, у ствари, на продаји 'Телекома'", рекла је Јоргованка Табаковић из СНС-а.

Мисија ММФ-а боравила је у Београду, од 21. октобра до 5. новембра, због шесте ревизије кредитног аранжмана, али је договорено да разговори буду настављени на релацији Београд-Вашингтон.

Аранжманом с ММФ-ом, који је потписан у мају 2009. године, Србији је одобрен зајам од 2,87 милијарди евра за јачање девизних резерви и до сада је повучено око 1,5 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се