Шанса у аграру

Србија међу првих пет земаља погодних за улагање у пољопривреду, оцењују стручњаци. Очекује се да ће овогодишњи извоз аграра бити увећан за милијарду долара. Земља привлачна за улагања, недостаје инфраструктура, поручују страни инвеститори.

Укупна вредност извоза пољопривредних производа ове године требало би да достигне три милијарде долара, што је за милијарду више него прошле године. Стручњаци оцењују да је Србија међу првих пет земаља погодних за инвестирање у пољопривреду.

Очекује се да ће ове године извоз пољопривредних производа достићи три милијарде долара, што је за милијарду више него прошле године.

Како би што више производа продала на страном тржишту, Србија, промоцијом могућности улагања у пољопривреду, покушава да привуче нове инвеститоре.

Географски положај, клима, повлашћени приступ тржиштима, субвенције државе, само су неке од предности за улагање у пољопривреду Србије.

Како је Европска банка за обнову и развој до сада у ту област уложила 230 милиона евра, не чуди што су управо у седишту те институције у Лондону, српске компаније, али и представници ЕБРД-а, представили потенцијалним инвеститорима своја искуства.

"Да бисмо дали новац компанијама, оне пре свега морају да раде транспарентно и да поштују међународна правила пословања - да имају добру управу и буду профитабилне. Тек тада разматрамо да ли да им дамо кредит или да улагањем постанемо сувласник у компанији", рекао је Жил Мететал, директор за агробизнис ЕБРД-а .

"Србија је четврти извозник вргања, Италијани долазе у Србију да их купе, па их препродају. Страном тржишту треба показати шта Србија стварно има да им понуди, како би стимулисала инвеститоре да се заинтересују и кажу чекај, ја овде треба да будем", рекао је Ренер Лане из Ју- ес-ејда.

Најпознатија малина

Познаваоци прилика кажу да у Лондону није немогуће наћи српске производе. Најпознатија је малина из српских хладњача, која се може купити у супермаркетима. Ту су још и смрзнута купина и шљива и поједини кондиторски производи.

Ипак, у Британију сада извозимо много мање робе него рецимо осамдесетих, када су се овде јеле телетина и шунка, а пиле српска вина и ракија.

"Ви данас да имате 3,5 пута већу пољопривредну производњу све можете да извезете. Као што знате, наш главни проблем или рак српске економије јесте недостатак производа које бисмо могли извести", рекао директор "МК групе" Миодраг Костић.

"Могу да кажем да се палета извозних производа повећава. Оно што је јако важно то је да се први пут десило током протекле две године да је сектор воћарских и повртарских производа однео превагу над класичним ратарским производима", рекао је министар пољопривреде Саша Драгин.

Страним инвеститорима су интересантни органска пољопривреда и биообновљиви извори енергије. Општи утисак је да би требало повећати улагања у пољопривредну инфраструктуру, као што су силоси, складишта, системи за наводњавање, како би додатно привукли инвестиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се