Грци граде део Коридора 10

Грчка компанија гради деоницу Коридора 10 од Врања до Бујановца. Уговор потписан у Влади Србије, средства донирала грчка влада. Припремни радови за две недеље, рок за изградњу 18 месеци. Министар Мркоњић истакао да су сада на Коридору 10 отворена градилишта на 170 километара пута.

Уговор за изградњу аутопута на Коридору 10, од Врања до Бујановца, у дужини од осам километара, потписан је у Влади Србије са грчком компанијом "Актор", која би требало да тај посао заврши у пролеће 2012. године.

Реч је о деоници Доњи Нерадовац - Српска кућа, која ће бити финансирана из донације грчке владе, посредством Хеленик (ХиПЕРБ) плана, у вредности од 21,84 милиона евра.

Члан Управног одбора предузећа Коридор 10 Ненад Иванишевић, изјавио је да је експропријација земљишта у потпуности завршена и да би припремни радови требало да почну за око две недеље, уз рок за изградњу од 18 месеци.

Иванишевић је казао да се већи радови на тој деоници могу очекивати од марта следеће године и изразио очекивање да ће у 2011. изградња преосталих деоница на Коридору 10 бити у пуном замаху, као и да ће, можда, рок за завршетак тог путног правца, 2012. године, бити мало продужен на неким најтежим деоницама на југу Србије.

Иванишевић је најавио да ће 24. новембра ове године бити отворени радови на изградњи аутопута од Димитровграда до Пирота.

Уговор за деоницу Доњи Нерадовац - Српска кућа, потписали су државни секретар у Министарству економије и национални координатор плана ХиПЕРБ Весна Арсић, национални координатор за ХиПЕРБ Константин Пападопулос, члан Управног одбора "Коридор 10" Ненад Иванишевић и председник Одбора директора компаније "Актор" Димитриос Кутрас, у присуству министра за инфраструктуру Милутина Мркоњића.

Прва деоница коју финансира Грчка

Мркоњић је изјавио да ће изградња Коридора 10 у Србији значајно напредовати почетком изградње деонице од Врања до Бујановца, што је и прва деоница коју финансира ХиПЕРБ на југу Србије.

Министар је рекао да није у потпуности задовољан темпом изградње Коридора 10 у Србији, али да је задовољан колико тога је урађено у овим околностима, истичући да су сада на траси тог путног правца отворена градилишта на 170 километара пута.

Државни секретар у Министарству економије и национални координатор плана ХиПЕРБ Весна Арсић је казала да је Грчка веома значајан економски партнер Србији и да годишња трговинска размена две земље износи око 350 милиона евра, са трендом пораста.

Она је предочила да је Грчка један од највећих инвеститора у Србији и да у земљи послује око 80 грчких фирми и да око грчких 150 компанија има заједничка улагања са српким предузећима.

Пападопулос је рекао да буџет ХиПЕРБ плана, за подршку земљама југоисточне Европе, износи 550 милиона евра и да ће Србији из тих средстава отићи више од 200 милиона евра.

Амбасадор Грчке у Београду Димостенис Стоидис изјавио је да ће изградња Коридора 10 на југу Србије, захваљујући грчкој донацији, додатно унапредити сарадњу две земље.

Деоница Доњи Нерадовац-Српска кућа је део деонице Левосоје-Доњи Нерадовац, која ће бити финансирана из ХиПЕРБ плана у укупној дужини од 16 километара и предвиђено је да нови аутопут садржи укупно 16 саобраћајних објеката - мостова, надвожњака и петљи.

Радови се финансирају у складу са Споразумом о програму петогодишње развојне сарадње, од 2002. до 2006. између Влада Грчке и Србије, чија је реализација продужена до 2011. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво