Бечка берза заинтересована за Београдску

Челници Бечке берзе заинтересовани за куповину Београдске берзе, чија се тржишни потенцијал процењује на око 10 милијарди евра. Србија и регион имају огроман потенцијал предузећа да изађу на регионалне и светске берзе, оцењују стручњаци.

Ако Србија одлучи да прода Београдску берзу, Бечка берза била би заинтересована да уђе у преговоре о куповини, изјавио је њен директор Хајнрих Шалер.

Тржишни потенцијал Београдске берзе је око 10 милијарди евра и толика је вредност компанија којима се тргује.трћина учсника на тржишту су странци па отуда и калкулације шта би донеле интеграције тржишта капитала на регионалном нивоу.

Директор Бечке берзе Хајнрих Шалер оцењује да је на основу аустријског искуства, приватизација веома важан сегмент за развој тржишта капитала.

"Када се појаве акције "Телекома" напоменуо бих да би држава ипак требало да сачува одређени део акција у свом власништву", сматра Шалер.

Србија и регион имају огроман потенцијал предузећа да изађу на регионалне и светске берзе како би прикупиле додатни капитал у ери када је новац велики ресурс.

Дарко Хајдуковић са Лондонске Берзе сматра да треба обезбедити неки вид инвестирања који није везан за камату и које подразумевају отплату инвестиција свака три месеца.

До сада се тек неколико и то најбољих српских предузећа котира преко бечке берзе. Да би их било више потребна је припрема за појављивање.

"Ту је много већи ниво транспарентности и обелодањивања података потребних инвеститорима како би утврдили најбоље пословне одлуке", каже Борис Милошевић партнер КПМГ.

Главни услов за функционисање економије у једној држави заправо тржиште капитала, и да га је из тог разлога важно развити.

Финансијски посредници се слажу да ако постоји могућност да се оно развије за цео регион, то је много боље за институционалне инвеститоре, јер им је лакше да дођу у овај регион и инвестирају новац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво