Повољан моменат за инвеститоре

Министар Млађан Динкић, гостујући на састанку Словеначког пословног клуба, потврдио да ће до краја године привредни раст Србије износити око два одсто. Министар позвао словеначке инвеститоре да искористе подстицаје које даје Влада Србије и да улажу у нашој земљи.

Захваљујући споразумима о слободној трговини са бројним европским и азијским земљама, као и преференцијалном статусу са САД, Србија има приступ бесцаринској трговини на тржишту од око милијарду људи, изјавио је министар економије Млађан Динкић.

"Србија је и формално изашла из рецесије и очекујемо да ће до краја године привредни раст износити око два одсто", рекао је на састанку Словеначког пословног клуба министар економије  Млађан Динкић.

Динкић је истакао да је Србија прошле године имала пад бруто домаћег производа од 2,8 одсто, после узастопног петогодишњег раста од седам одсто, пре економнске кризе, а да је ове године и формално изашла из рецесије.

Динкић је подсетио да, осим зоне слободне трговине са земљама ЦЕФТА, Србија има закључене споразуме о слободној трговини са Европском унијом, Русијом, Белорусијом, Турском, Казахстаном, земљама ЕФТА и има преференцијални третман за извоз у САД.

Позивајући инвеститоре из Словеније да улажу у нашој земљи, Динкић је навео да држава Србија, у зависности од висине инвестиције, даје од 2.000 до 10.000 евра по једном отвореном радном месту, уз услов да инвестиција буде минимум 500.000 евра, којом ће се запослити најмање 50 људи.

Министар је нагласио да је Влада одредила да подстицаји за улагаче буду два пута већи у Нишу, Краљеву, Зајечару и Новом Пазару, него у другим местима, јер је тамо висока стопа незапослености и да је у протеклих неколико месеци, као последица те одлуке, закључено 10 уговора о инвестицијама.

Ауто-индустрија најпрофитабилнија

"Посебно експанзивна индустријска грана у Србији у овом моменту је ауто-индустрија, највише захваљујући доласку 'Фијата'", рекао је министар економије. Он је изразио очекивање да ће извоз аутомобила из Крагујевца достићи 1,5 милијарди евра, а да ће произвођачи делова извести робе за још милијарду евра.

Према Динкићевој оцени, словеначки инвеститори могли би да искористе повољан моменат да улажу у ауто-индустрију, на само због државних подстицаја, већ и због веома ниских пореза на плате од 12 одсто, пореза на корпоративну добит од 10 одсто, као и због веома квалификоване и јефтине радне снаге.

"Ми јесмо скупљи, али смо квалитетнији. И ми смо Европљани", нагласио је Динкић.

Министар Динкић је навео да је највећи обим трговинске размене Србије и Словеније био 2007. године, када је износио око 800 милиона евра, али је после светске кризе опао на 570 милиона у 2009. години. Ове године, забележен је раст од 18 одсто.

Словеначке инвестиције, у протеклих 10 година, достигле су укупно око 950 милиона евра, а Словенија као инвеститор налази се на осмом месту по обиму улагања у Србији, навео је Динкић.

Састанку Словеначког пословног клуба присуствовали су и новоименовани амбасадор Словеније у Србији Франц Бут, директор словеначке Агенције за предузетништво и стране инвестиције Игор Плестењак и директор српске Агенције за страна улагања и промоцију извоза Божидар Лаганин, као и велики борој словеначких привредника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво