Следи дуг економски опоравак

Светска економска криза неће се поновити, али ће опоравак бити дужи него што смо мислили, саопштила Организација за економску сарадњу 33 развијене земље света. Најновије предвиђање каже да ће економије тих земаља и читавог света прво олакшање осетити тек 2012. године.

Организација за економску сарадњу 33 развијене земље света саопштиле су да се светска економска криза неће поновити, али да ће опоравак бити дужи него што смо мислили.

Генерални секретар ОЕЦД-а Анхел Гуриа саопштио је и добре и лоше вести. Добра вест је да новог таласа рецесије неће бити, а лоша да је привредни раст у 33 чланице престижне економске организације, у 2010. године ослабио јер су владе, оптерећене дуговима, престале да новчаним инјекцијама лече своје привреде.

Зато ће се на прави опоравак чекати можда и до краја 2012. године.

"Надам се да ће ово успоравање привредног раста бити краткорочно и да ће привреде почети да расту у року од две године. Предвиђамо да ће стопа раста од 2,75 одсто у 2010. години пасти на 2,25 одсто у 2011. години. Тек у 2012. године очекујемо повратак на 2,75 одсто, што ће онда бити и стална стопа раста, како је ја зовем, крстарећа брзина. Није баш узбудљива брзина, али је ипак неки раст", наводи Гуриа.

Гуриа каже да ни 2012. године неће престати све тешкоће које је рецесија избацила на површину, као што су манипулација вредностима валута, неравномеран ток капитала у свету и последице које то има на штедњу и социјалне системе многих земаља.

Превиђање је саопштено у тренутку када се Европска унија бори да помогне Ирској, такође чланици ОЕЦД-а, да избегне грчки сценарио, тј. да због превеликих дугова не може да финансира буџетски дефицит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво