Даблин прихвата помоћ ЕУ?

Гувернер централне банке Ирске Патрик Хонохан, рекао је да очекује да његова земља прихвати помоћ од Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Патрик Хонохан, гувернер централне банке Ирске, након разговора са финансијским стручњацима из Брисела и Вашингтона, изјавио да ће његова земља вероватно прихватити помоћ ЕУ и ММФ-а. 

Главни циљ мисије ЕУ-ММФ је да се одреде потребне мере да се тржиште у Ирској стабилизује и убеди да земља неће пасти у несолвентност. Хонохан је рекао да су говорили о веома значајном износу зајма и да се он мери десетинама милијарду евра.

Званичници Ирске и Европске уније обећали су јуче да ће стабилизовати банке које су центар ирске финансијске кризе и да ће спречити да се криза прошири на остале земље у ЕУ.

Влада Ирске је, од почетка кризе, под државно окриље већ ставила три банке и намерава да преузме још неколико банака, у акцији спасавања која већ износи 45 милијарди евра и која ће, подићи дефицит државе за 2010. годину на чак 32 одсто бруто домаћег производа, што је 10 пута више од лимита које је предвиђен за државе чланице ЕУ.

Влада у Даблину тврди да јој није потребна помоћ ЕУ, али све већа сумња у способност Ирске да плати своје рачуне подигла је каматне стопе за ирске државне обвезнице.

Приоритет ЕУ је да се не дозволи паника на тржиштима, која би се потенцијално могла проширити. На ред после Ирске, под удар кризе, прво би могао доћи Португал, једна од најмањих чланица еврозоне која у привреди ЕУ учествује са 1,8 одсто њене привреде.

Много већу забринутост изазива Шпанија, која је такође у незавидном положају. Привреда ове земље, са пропорционално мањим дужничким теретом од Ирске, изазива велику стрепњу због свог великог учешћа у укупном производу еврозоне од 11,7 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара