Три компаније у трци за "Телеком"

Компаније "Телеком Аустрије", "Дојче телеком" и "Франс телеком" откупиле документацију за учешће на тендеру за куповину 51 одсто "Телекома Србије", навела министарка Јасна Матић. Рок за куповину документације 26. новембар.

Министарка за телекомуникације Србије Јасна Матић изјавила је да су до сада три светске телекомуникационе компаније откупиле документацију, за учешће на тендеру за куповину 51 одсто "Телекома Србије".

Докуметацију су до сада откупили "Телеком Аустрије", "Дојче телеком" и "Франс телеком", рекла је она новинарима на скупу о интеграцији Србије у глобалне економске токове.

Рок за куповину документације за учешће на тендеру за куповину већинског пакета "Телекома Србије" је 26. новембар, а Матићева је истакла да је задовољна одзивом потенцијалних купаца.

Министарка, међутим, не зна да ли је са мањинским сувласником, грчком компанијом ОТЕ, постигнут договор да она прода свој пакет од 20 одсто акција "Телекома Србије".

Према ранијим најавама из Владе Србије, уколико би ОТЕ продао свој пакет, Влада би продала само 31 одсто акција "Телекома".

Министарство финансија Србије објавило је 20. октобра тендер за продају 51 одсто акција телекомуникационе компаније, чија је укупна вредност процењена на 2,43 милијарде евра.

Влада Србије поседује 80 одсто акција "Телекома", а преосталих 20 одсто акција поседује грчки ОТЕ, у којем "Дојче телеком" има 30 одсто удела.

Профит - 13,3 милијарде динара

"Телеком Србије" имао је профит од 13,3 милијарде динара, у 2009. години и према томе, остварио је највећу нето добит на спрком тржишту.

Према компанијским подацима, "Телеком" је у прошлој години имао 3,2 милиона корисника фиксне телефоније, као монополиста у том сегменту пословања у Србији, док је на тржишту мобилне телефоније заузимао 60 одсто, са 5,9 милиона корисника.

"Телеком Србије" поседује и телекомуникационе компаније "Мтел" у Црној Гори и "Телеком Српске" у Босни и Херцеговини.

Телеком Србије група, која обухвата компаније у Србији, БиХ и Црној Гори, имала је укупно 7,7 милиона корисника мобилне телефоније и 3,4 милиона корисника фиксне телефоније, као и 485.000 корисника интернета у 2009. години.

На крају прошле године "Телеком Србије група" имала је 14.179 запослених, од којих 9.655 у Србији.

Телеком је већ био продат 1997. године италијанском "Телекому" и грчкој компанији ОТЕ, а Влада Србије је касније од "Телекома Италија" откупила акције српке телекомуникационе компаније.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво