Сламка спаса за Ирску

Састанак министара финансија земаља ЕУ у Бриселу протиче без споразума о финансијском спасавању тешко задужене ирске Владе. Припрема се програм финансијске помоћи Ирској, изјавио европски комесар за финансије Оли Рен.

Званичници Ирске и Европске уније обећали су да ће стабилизовати банке које су центар ирске финансијске кризе и да ће спречити да се криза прошири на остале земље којима је евро заједничка валута.

Са стрепњом очекивани састанак европских министара финансија завршио се прошле ноћи у Бриселу без споразума о финансијском спасавању тешко задужене владе у Даблину.

Ирска је преузела три банке и очекује се да под државно окриље стави и друге, у акцији спасавања која већ кошта 45 милијарди евра и која ће, по свој прилици, подићи дефицит државе за 2010. годину на чак 32 одсто бруто домаћег производа.

Влада у Даблину и даље тврди да јој није потребна помоћ ЕУ, али све већа сумња у способност Ирске да плати своје рачуне подигла је каматне стопе за ирске државне обвезнице.

Министри финансија еврозоне спремни су да реагују на одлучан и координисан начин, ако то буде потребно за очување финансијске стабилности монетарне уније, која је ослабљена због Ирске, чији је дефицит чак 32 одсто бруто домаћег производа.

"Европска централна банка и Међународни монетарни фонд чине све да нађу најбољи начин и пруже неопходну подршку за решавање тржишних ризика, посебно у погледу буџетског плана и банкарског сектора у наредне четири године. Ми и све чланице еврогрупе предузећемо акцију за заштиту финансијске стабилности еврозоне, ако то буде потребно", каже Жан-Клод Јункер, председник еврогрупе.

"Од Ирске очекујем четворогодишњи фискални план који ће бити представљен, а буџет Ирске за наредну годину мора да буде убедљив. Имао сам веома добре разговоре прошле недеље и сигуран сам да ће Ирска влада и парламент испунити неопходне фискалне циљеве који ће извести Ирску на одржив пут", каже европски комесар за финансије Оли Рен.

Представници ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда допутоваће ове седмице у Ирску, не би ли спасли банке.

"Ирска сад интензивно ради на решењу проблема у банкарском сектору и предузеће све мере које су потребне да се систем стабилизује као део стабилности шире зоне евра," рекао је ирски министар финансија Брајен Линиан.

Страховање да Ирска неће бити у стању да плати цену спасавања својих банака, које су пале у невоље када је бум на тржишту некретнина доживео слом, појачало је дужничке кризе европских влада.

Тржишта су гурнула у вис цену задуживања, камату коју држава плаћа купцу својих обвезница, других рањивих чланица еврозоне и тиме ставила у опаснот стабилност заједничке валуте.

Приоритет вођа ЕУ јесте да одрже карантин, односно да не дозволе панику на тржиштима која би се ширила са једне слабе земље на другу.

Иза Ирске стоји Португал, једна од најмањих чланица еврозоне са 1,8 одсто њене привреде, али земља за коју се сматра да је учинила мање од Ирске да дуг и дефицит врати под контролу.

Следи Шпанија, са пропорционално мањим дужничким теретом, али са посрнулом привредом која је толико велика - 11,7 одсто прозвода еврозоне - да ће бити далеко већи изазов, ако јој буде потребна помоћ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво