Брже до грађевинских дозвола

Увођењем правила тзв. ћутања администрације убрзаће се издавање локацијских и грађевинских дозвола. По том правилу сматраће се да је дозвола издата, ако у одређеном року не буде обрађена прикупљена документација.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић најављује брже издавање локацијских и грађевинских дозвола. То би требало да буде омогућено увођењем правила тзв. ћутања администрације, по којем ће се сматрати да је дозвола издата, ако у одређеном року не буде обрађена прикупљена документација.

Већина инвеститора и оних који би да граде у Србији суочени су са тешкоћама добијања дозвола и техничких сагласности од комуналних и јавних предузећа, јер не постоје рокови за њихово издавање.

Министар Дулић наводи да је идеја да се изменама и допунама Закона о планирању и изградњи дефинишу рокови. Ако одређени орган не поступи у предвиђеном року, сматраће се да је одговорио позитивно.

"Циљ је скратити поступак за издавање грађевинске дозволе у свим градовима у Србији, а сигуран сам да уз овај институт то може да се уради", рекао је Дулић.

Закон о планирању и изградњи најбоље се примењује у Новом Саду и Лесковцу, а најлошије у Београду, каже Дулић.

Председник општине Палилула Данило Башић каже да је за годину дана и два месеца, колико се примењује нови закон, у тој општини издато само девет грађевинских дозвола.

"За грађевинску дозволу је потребно да имате локацијску дозволу, а за локацијску дозволу морате да имате конверзију земљишта, ако је у питању изградња новог објекта, што је велики проблем, јер је у катастру велико закрчење", истиће Башић.

И када се прикупе све сагласности, обрада тих докумената дуго траје. У Београду је тај просек 90 дана, а многи на поједине дозволе чекају и по више од годину дана.

Инвеститор "Феникс Алфа групе" Мирослав Пантелић каже како временски рок за добијање дозволе драстично утиче на економску исплативост пројекта.

У наредних неколико недеља, у градовима Србије, биће организована јавна расправа о предлогу измене и допуне Закона о планирању и изградњи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво