И јефтиније - скупље

У последњих месец дана, плин за аутомобиле поскупео за 12 динара, а дизел за пет. Трговци аутогасом очекују да ће Правилник о ценама тог деривата, који се припрема, реалније дефинисати цену.

И поред најава, отварањем нафтног тржишта тешко да ћемо добити и јефтиније деривате. То потврђује и чињеница да је за само 20 дана плин за аутомобиле поскупео за 12 динара, а дизел горива око пет динара по литру.

ТНГ односно, плин за аутомобиле, пропагиран је као чист и јефтин дериват, због чега је возачима препоручивано да пређу на то гориво. Чистоћа и даље није спорна, али епитет јефтин већ је под знаком питања. Од почетка године, поскупео је дупло.

ТНГ се увози, а цену формира берза, образлажу трговци, наводећи више разлога који су довели до поскупљења.

"То је првенствено почетак грејне сезоне, крај кризног периода у Европи у индустрији, значи повећана је потрошња", каже Александар Јонев из ЦЕФТА организације за ТНГ.

Јонев каже да је на цену највише утицао штрајк француских радника, који је онемогућио пуњење резервоара на време.

"Самим тим су несташице, а чим имате несташицу, цена расте", објашњава Јонев.

Плин за аутомобиле у Србији је тренутно и до 10 одсто скупљи него у окружењу. Трговци аутогасом очекују да ће Правилник о ценама тог деривата, који се припрема, реалније дефинисати цену.

Међутим, не мирују ни цене дизел-горива. Нафташи кажу да је Д2 скупљи, јер га није било у НИС-у и тек ове седмице снабдевање се нормализује, а потражња је велика због јесење сетве. И евродизел из увоза је скуп.

"Разлог што није дошло до значајнијег појефтињења на бензинским станицама јесте тај што смо ми равнали губитке у пословању са НИС-ом, купујући скупе деривате од НИС-а и пратећи његове услове, тако да нисмо могли да зарадимо на тим дериватима. Имали смо чак и губитке и онда смо те губитке равнали са разликом у цени евродизела", истиче Бора Татић из Удружења бензинских станица Србије.

Како РТС сазнаје, домаћи нафташи, ових дана, ипак, поново преговарају са НИС-ом о сарадњи и после отварања тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара