Пуно поверење у НБС

ММФ саопштио да има поверење у процене Народне банке Србије и њену способност да усклади инфлацију с планираном.

Канцеларија Међународног монетарног фонда (ММФ) у Београду саопштила је да, упркос непредвиђеном кретању инфлације, уоченом у протеклих неколико месеци, тим ММФ-а снажно подржава актуелно циљање инфлације, које спроводи Народна банка Србије (НБС).

"Такође, тим има потпуно поверење у квалитет пројекција Нaродне банке Србије и у њену способност да у средњорочном периоду усклади инфлацију са циљевима дефинисаним у Меморандуму о циљаној инфлацији за период од 2010. до 2012. године", наведено је у одговору ММФ-а на извесне погрешне извештаје у штампи о преговорима о програму, који су у току.

Гувернер НБС Дејан Шошкић демантовао је, такође, писање појединих медија да је током разговора са мисијом ММФ-а било речи о измени циљаног нивоа инфлације за 2011. годину, који је сада пројектован на нивоу 4,5 плус-минус 1,5 одсто.

У оквиру шесте ревизије текућег стендбај аранжмана са Србијом, делегација ММФ-а разговаралa je на нивоу техничких експерата и са представницима владиних институција, неколико пословних банака и представништвом ЕУ у Србији.

На састанку са представницима Фонда у понедељак, којем су присуствовали премијер и министарка финансија, закључено је да ће током боравка Мисије ММФ-а у Београду бити усаглашен оквир буџета за 2011. годину.

Основна претпоставка буџета за наредну годину биће смањење дефицита на четири одсто, уз очекивано смањење прихода од пореза на мобилну телефонију и мањи прилив због примене Прелазног трговинског споразума са ЕУ, али ће тај мањак бити надокнађен већом стопом раста бруто домаћег производа (БДП) и смањењем инфлације, рекао је Цветковић на представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора.

Током састанка са министром Расимом Љајићем, шеф делегације ММФ-а Алберт Јегер је изразио разумевање за потребе Министарства рада и социјалне политике у вези са ребалансом буџета за 2010. годину, ради обезбеђивања редовности свих социјалних давања и реализације пакета интервентних мера за социјално најугроженије категорије становништва, који је договорен приликом ранијих разговора са Мисијом.

Према најавама ММФ-а, седница Борда директора ММФ-а, на којој ће се одлучивати да ли је шеста ревизија аранжмана са Србијом била успешна, биће одржана 22. децембра у Вашингтону. Мисија ММФ-а требало би да борави у нашој земљи до 2. новембра.

Аранжманом с ММФ-ом, који је потписан у мају 2009. године, Србији је одобрен зајам од 2,87 милијарди евра за јачање девизних резерви и до сада је искоришћено око 1,45 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара