"Галеника" гради фабрику у Русији

Представници компаније "Галеника", руског "Фарминекса" и "ПСП Фармана" потписали протокол о изградњи фабрике лекова у Русији. Планирано је да фабрика буде изграђена за две године.

У Москви је потписан протокол о намерама између српске Галенике, руског Фарминекса и ПСП Фармана о изградњи фабрике лекова у Калушкој области.

Протокол је потписан у оквиру заседања руско-српског међувладиног комитета за економску, трговинску и научно-техничку сарадњу.

Заменик директора Галенике Жарко Илић изјавио је да протокол утврђује обавезе све три стране: Галенике, као најстаријег произвођача лекова у Србији, Фарминекса, који је једног од националних дистрибутера лекова у Русији и ПСП Фармана, као грађевинског предузећа.

Према његовим речима, планирано је да изградња фабрике започне у априлу или мају наредне године, и да буде завршена за две године.

Најпре ће се градити објекат за производњу такозваних тврдих форми, таблета и капсула капацитета између 500 и 550 милиона годишње, а укупни капацитети би требало да донесу профит од 40 милиона евра на годишњем нивоу, рекао је Жарко Илић.

Илић је навео да је у Русији тешко радити и продавати лекове уколико фирма нема националну производњу и додао да постоји одлука владе, по којој ниво учешћа страних лекова на руском тржишту из иностранства са садашњих 70 одсто треба да буде смањен на 40 одсто.

"Знајући то, донели смо одлуку о изградњи фабрике. Конкуренција је огромна јер је годишња потрошња око 10,5 милијарди евра, док је из увоза између седам и седам и по одсто", казао је Илић.

"Галеника" наставља извоз у Русију

Жарко Илић је рекао да ће Галеника и после градње фабрике наставити да извози лекове на руско тржиште, јер је циљ да се повећава број радних места и у Београду, и у Русији.

Тржиште Русије је, како наводи, интересантно многим фармацеутским компанијама, будући да је на њему ове године остварен промет лекова вредан 10 милијарди евра.

"Од тога је 70 одсто из увоза и у том сегменту постоји и простор за нас", навео је Илић, додајући да је веома значајно што Галеника има подршку и власти у Србији, и домаћих банака.

Илић је рекао да је у плану и да се у Србији започне са производњом неких лекова који се за сада производе само у Русији.

Председник компаније "ПСП Фарман" Бранислав Грујић изјавио је да ће у градњу фабрике бити уложено између 15 и 20 милиона евра и да за сада постоје две локације за подизање нове фабрике - једна у околини Калуге, а друга у непосредној близини Москве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара