ЕБРД: Мањи раст БДП-а у Србији

Европска банка за обнову и развој снизила је процену раста бруто домаћег производа Србије на 1,6 процената. Програм развоја инфраструктуре утиче на повећање раста, процењује Банка.

Србија ће до краја године имати највећи раст бруто домаћег производа у југоисточној Европи, процењује Европска банка за обнову и развој. ЕБРД је, међутим, снизио процену раста БДП-а за 0,3 процентна поена, на 1,6 одсто.

Према октобарском извештају ЕБРД-а о перспективама региона, раст БДП-а Србије у наредној години биће 2,9 одсто, што је за 0,1 процентни поен ниже од процене Банке објављене у јулу, али и даље најбољи резултат у југоисточној Европи.

Регион југоисточне Европе ће наставити да показује специфичне слабости и да заостаје за осталим регионима у транзицији у темпу опоравка од кризе, оценио је ЕБРД.

Процена просечног пада БДП-а у југоисточној Европи у 2010. у октобарском извештају поправљена је са јулских 1,5 одсто, на 0,6 процената, док се у 2011. очекује убрзање раста БДП-а на 1,6 одсто.

Светла тачка у економској ситуацији земаља региона је убрзани раст извоза, али остали су проблеми "траљаве" домаће тражње и фискалне неравнотеже, навео је ЕБРД и додао да подаци за првих девет месеци ове године показују мало доказа о одрживом опоравку.

Оцењује се да се Србија, Босна и Херцеговина и Румунија, које имају програме са Међународним монетарним фондом, суочавају са великим потешкоћама у смањењу јавне потрошње на договорен ниво, али да проблем ограничавања државног трошења имају и остале државе у региону.

Ризици од преливања грчке кризе на региона за сада су ограничени, оценио је ЕБРД, али и даље постоји могућност да ће бити нарушена економска активност у региону ако се ситуација у Грчкој погорша.

Србија, БиХ и Македонија, оценила је Банка, има корист од глобалног раста потражње за производима од метала, док програм развоја инфраструктуре помаже у повећању економског раста БДП-а у Србији.

Највиши раст у региону у овој годни очекује се у Албанији (три одсто), али та држава је посебно осетљива на кризу у Грчкој, наводи се у извештају.

Према новом извештају ЕБРД, процена просечног раст БДП-а у земљама у транзицији у овој години поправљена је са 3,5 на 4,2 одсто, док је очекивање за 2011. побољшано са 3,9 на 4,1 одсто. Регион је у прошлој години имао пад БДП од 5,5 процената, наводи се у извештају.

Главни економиста ЕБРД Ерик Берглоф оценио је да је сада право време за убрзање структурних реформи потребних за побољшање продуктивности, фискалну одрживост и прелазак на боље балансиран модел раста.

Регион мора да се више ослони на домаће извора финансирања, развије локална тржишта капитала и побољша конкурентност кроз ограничавање трошкова, навео је Берглоф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара