Немци на сигурним ногама

Немачка привреда успешно пребродила финансијску кризу. Тржиште рада бележи завидан опоровак, јер је први пут у последње две деценије број незапослених пао испод три милиона.

За разлику од већине западних земаља, немачка економија на сигурним је ногама. Тржиште рада бележи завидан опоровак, јер је број незапослених, први пут у последње две деценије, пао испод три милиона.

Немачка влада не крије оптимизам, па је тако удвостручила процену овогодишњег економског раста на 3,4 одсто.

Економисти очекују да ће већ идуће године успети да врати свој буџетски дефицит испод максималне границе у еврозони од три одсто бруто домаћег производа. Велико повећање извоза помогло је Немачкој да у другом тромесечју оствари раст од 2,2 одсто.

"После изузетно снажног раста у другом тромесечју, очекујемо извесно успоравање у другој половини године. У 2011. години предвиђамо раст од 1,8 одсто, што је заиста импозантно", каже Рајнер Брудерле, немачки министар економије.

Први пут од почетка економске кризе, 2008-ме године, стопа незапослености у Немачкој пала је испод седам одсто. Стручњаци кажу да је за то заслужна владина политика подстицања предузећа да, уместо отпуштања, задрже запослене уз скраћено радно време.

Влада је, међутим, и даље забринута због недостатка квалификоване радне снаге. Немачкој тренутно недостаје 36 хиљада инжењера и 66 хиљада компјутерских стручњака.

"Решавање проблема незапослености можемо да очекујемо 2020. године, имајући у виду демографски фактор, мањак искусне радне снаге и константан недостатак образованих и квалификованих радника", истакао је Ханс-Јирген Вајс, директор Савезне агенције за рад.

Да би очувала позицију највеће европске привреде, Немачкој је годишње потребно пола милиона квалификованих људи. Власти зато све гласније размишљају о већем усељавању квалификованих странаца и бржем признавању иностраних диплома.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара