Немачка помоћ Србији

Немачка обезбедила финансијску помоћ Србији од 123 милиона евра за 2011. годину. Највећи део, 52 милиона евра биће искоришћено за одрживи економски развој, рекао Божидар Ђелић после потписивања споразума са немачком делегацијом у Београду.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да је Немачка обезбедила финансијску помоћ Србији од 123 милиона евра за следећу годину.

Ђелић је, на конференцији за новинаре, објаснио да ће 47 милиона евра бити искоришћено за јачање инфраструктуре, пре свега водоснабдевања и енергетске ефикасности, 52 милиона евра за одрживи економски развој, од чега 10 милиона за подстицање запошљавања на селу.

Остатак новца, око 24 милиона евра, биће употребљен за унапређење капацитета државне управе, рекао је Ђелић после потписивања споразума са замеником директора немачког Министарства за економску сарадњу и развој Улом Микотом.

Потпредседник Владе је нагласио да је у протеклих 10 година Немачка помогла Србију са око милијарду евра.

Ђелић је рекао да су, у разговорима са немачком делегацијом, отворена питања финансирања социјалне инклузије најсиромашнијих грађана, међу којима су и Роми, као и побољшања технолошких иновација.

Амбасадор Немачке Волфрам Мас рекао је да Немачка већ дуго прижељкује Србију као партнера у Европској унији и наставиће да буде уз Србију, као што је то чинила и у најтежим временима, пре 10 година.

Немачка ће наставити да буде поуздан партнер Србији, али и Србија мора да учини оно што од ње зависи: да обезбеди политичку стабилност, владавину права, сузбија организовани криминал и корупцију, развија регионалну и добросуседску сарадњу, рекао је Мас.

Ула Микота је објаснила да се финансијска помоћ Србији састоји од три компоненте - 87 милиона евра зајмова, око 14 милиона неповратних средстава и 22 милиона евра кредита KFW банке за подршку развоју.

"Подржавамо Србију на њеном европском путу и идеја којом се водимо јесте да Србија полако усваја правне тековине ЕУ", рекла је Микота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара