Нова зграда контроле лета

У непосредној близини Аеродрома "Никола Тесла" отворена нова зграда контроле лета Србије и Црне Горе. Отварање ове зграде доказ је да Србија има снагу да ради на највећим инфраструктурним пројектима, рекао премијер Мирко Цветковић.

Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе отворила је нову зграду Обласног центра контроле летења у Београду, у коју инвестирано око 18 милиона евра. Отварању су присуствовали председник Србије Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић.

Цветковић је на отварању новог "Центра обласне контроле летења",  истакао је да је реч о савременом здању које припада категорији "паметних" зграда, која је завршена за годину и по дана, што је шест месеци пре рока.

Премијер је истакао да се отварање нових просторија Агенције поклопило са обележавањем јубилеја 100 година ваздупловства у Србији и са усвајањем новог Закона о ваздушном саобраћају.

Цветковић је рекао да је посао на изградњи објекта обавио домаћи конзорцијум од 38 предузећа, са око 3.000 радника. Премијер је нагласио и да је отварање те зграде доказ да Србија има снагу да ради на највећим инфраструктурним пројектима.

Председник Владе Србије је рекао да ће Агенција бити једна од најзначајнијих институција те врсте у Европи.

Министар саобраћаја, поморства и теклекомуникација Црне Горе Андрија Ломпар изразио је уверење да ће Агенција постати водећа контрола летења у региону, у безбедносном и технолошком смислу.

Ломпар је подсетио да Агенција покрива важдушни простор Србије и Црне Горе и 55 одсто ваздушног простора Босне и Херцеговине, изразивши очекивање да ће бити проширен делокруг рада те институције.

Председник Управног одбора Агенције Никола Станков је рекао да ће у нову зграду у наредних шест месеци бити инсталирана опрема и подсетио да је нови "Центар обласне контроле летења" отворен у оквиру пројекта модернизације авиосабраћаја Србије.

Нова зграда прострире се на 9.500 квадратним метара и омогућиће да истовремено ради 50 контролора и испрати 250 авиона на сат, односно 4.000 летова дневно, рекли су раније у Агенцији.

Изградња зграде финансирана је из кредита Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке и део је пројекта модернизације контроле летења у Србији, у укупној вредности од 90 милиона евра.

Како су раније навели у Агенцији, обим саобраћаја на простору који контролише Агенције од 2003. године до сада удвостручен, тако да дневно достиже 2.300 прелета.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара